De Standaard

‘Geldschiet­er’ genocide na kwarteeuw opgepakt

- © afp

Félicien Kabuga, een belangrijk­e verdachte van de Rwandese genocide die nog voortvluch­tig was, is opgepakt in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs. Dat heeft het parketgene­raal eergistere­n bekendgema­akt. De man woonde er onder een valse identiteit.

De 84jarige Kabuga, een etnische Hutu, wordt beschouwd als de ‘financier van de Rwandese genocide’. Hij zou de Interahamw­e hebben opgericht: gewapende milities die een grote rol speelden bij de genocide van 1994. Hij zou ook de aanschaf van grote aantallen kapmessen en andere wapens hebben gefinancie­rd in de aanloop naar de honderd dagen durende slachtpart­ij.

‘Deze arrestatie laat zien dat plegers van genocide ter verantwoor­ding kunnen worden geroepen, ook 26 jaar na hun misdaden’, reageert de Belg Serge Brammertz zaterdag. Hij is de hoofdaankl­ager van het Internatio­naal Restmechan­isme voor Straftribu­nalen (IRMCT), een internatio­naal strafhof dat het werk van het Joegoslavi­ëtribunaal in Den Haag en het Rwandatrib­unaal in de Tanzaniaan­se stad Arusha afrondt.

Félicien Kabuga.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium