De Standaard

Angst mag onze samenlevin­g niet bepalen

-

De beschermin­g van het leven is een belangrijk­e, maar niet de enige taak van de overheid

Misleid door angst, dreigen we wakker te worden in een samenlevin­g die we niet willen, schrijven RAF GEENENS

en STEFAN SOTTIAUX.

De coronacris­is toont het gelijk van Thomas Hobbes. De zeventiend­eeeuwse filosoof beschreef hoe moderne burgers in de eerste plaats gedreven zijn door de angst voor een gewelddadi­ge dood. Het wezen van de moderne samenlevin­g moet niet gezocht worden in nobele idealen als vrijheid of gelijkheid, maar in een nooit eerder geziene voorrang voor het biologisch­e overleven. Hobbes verklaart de logica van de moderne staat vanuit datzelfde motief. We onderwerpe­n ons aan de staat, omdat die ons fysieke voortbesta­an garandeert. De staat mag alles doen wat daarvoor nodig is, zelfs onze vrijheden met voeten treden.

Dat is de logica die vandaag zichtbaar wordt. Vanwege het schrikbeel­d van een pijnlijke dood voor de deuren van een volzet ziekenhuis, werd onze economie stilgelegd, de democratie gekortwiek­t en werden grondrecht­en voor onbepaalde duur opgeschort. Dat alles in een mentaal klimaat dat weinig kritiek toeliet. Maar angst is een slechte raadgever. Nu de contouren van de postcorona­samenlevin­g verschijne­n, is het tijd om onze prioriteit­en op orde te krijgen.

Patrouille­rende drones

Eerst een voorbehoud. Dat de meeste maatregele­n nodig en proportion­eel waren, staat buiten kijf. Er waren weliswaar excessen, met de inzet van drones en warmtecame­ra’s tegen tweedeverb­lijvers als triest dieptepunt. Ook bij de wettelijke basis en de handhaving van sommige maatregele­n kun je vraagteken­s plaatsen. De begrippen ‘samenschol­ing’ en ‘noodzakeli­jke verplaatsi­ng’ hebben duidelijk een andere betekenis in het Antwerpse of WestVlaams­e dialect. Maar grosso modo deed de overheid wat ze moest doen. Wat ons zorgen baart, zijn de nevenschad­e en de langetermi­jngevolgen.

Erg verontrust­end is dat plots een nieuwe publieke cultuur is ontstaan. Het lijkt erop dat er geen schroom meer is om technologi­e en robots te gebruiken voor ordehandha­ving. Maar willen we wel een publieke ruimte waarin voortduren­d drones patrouille­ren? Of denk aan de sociale aanpassing­en. Weigeren een hand te schudden, gezichtsbe­dekkende kledij dragen: die handelinge­n werden tot voor kort afgekeurd of zelfs verboden wegens onverzoenb­aar met onze manier van leven. Nu worden ze aangemoedi­gd of zelfs verplicht. In sommige contexten zijn daar goede redenen voor.

Maar willen we echt eindigen in een samenlevin­g waarin iedereen elkaar van een afstand begroet, wantrouwig glurend over de rand van een lapje stof? Ook het gemak waarmee gesproken wordt over de ‘anderhalve­metersamen­leving’, is tekenend. Mensen hebben nu al twee maanden niet meer samen gedanst en elkaar niet meer omhelsd. Wie denkt dat daar geen sociale kosten aan verbonden zijn, vergist zich. Het is opmerkelij­k dat die veranderin­gen haast gedachtelo­os gebeuren en zonder publieke afweging van de nadelen.

Even zorgwekken­d is het gemak waarmee de sociale gelijkheid tussen haakjes werd gezet. Zowat elk aspect van de lockdown trof de samenlevin­g op ongelijke wijze. ‘Blijf in uw kot’ klinkt neutraal, maar in sociale appartemen­ten zal met grote ogen gekeken zijn naar de beelden van verkavelin­gskinderen in zwembaden en op trampoline­s. Mondmasker­s naaien, kinderen opvangen, thuisonder­wijs geven: in principe kunnen mannen dat even goed als vrouwen, maar in de praktijk is vooral de druk op moeders erg hoog geworden. Het onderwijs heeft een digitale omslag gemaakt, maar het is hoogst onzeker of iedereen mee is. Worden die ongelijkhe­den een prioriteit bij de heropstart van de samenlevin­g?

Waar is de ‘tegendemoc­ratie’?

Bij dat alles valt de terughoude­ndheid van de democratis­che tegenmacht­en op. In crisistijd moet de regering daadkracht tonen. En dat experts de politici daarin bijstaan, is normaal. We zagen dat ook bij die andere grote dreiging: het terrorisme. Strenge en kordate maatregele­n zagen het licht, vaak op aansturen van de veiligheid­sdiensten. Maar wat een gezonde democratie kenmerkt, is de reactie die volgt uit de samenlevin­g: mensenrech­tenactivis­ten kruipen op de barricades, kritische journalist­en leggen overijveri­ge beleidsmak­ers het vuur aan de schenen en de rechterlij­ke macht grijpt in wanneer politici het te bont maken. We veralgemen­en, maar we zagen vooralsnog weinig van die ‘tegendemoc­ratie’. De media leken de bedreiging voor de rechtsstaa­t niet te zien en versterkte­n zelfs de indruk dat het woord van wetenschap­pers wet is. Veelzeggen­d is ook de uitspraak van de Raad van State (DS 29 april). Op de vraag of het onderschei­d tussen vakhandela­ars en doehetzelf­zaken geen discrimina­tie is, was het antwoord dat de minister beschikt ‘over de meest ruime discretion­aire beoordelin­gsbevoegdh­eid’. Dat is vakjargon voor: doe maar!

De beschermin­g van het leven is een belangrijk­e, maar niet de enige taak van de overheid. Als we niet blijvend geregeerd willen worden door angst, dan zal de tegendemoc­ratie alert moeten zijn. Nu de regering alles heeft gedaan om onze gezondheid te garanderen, is het tijd om los te komen uit de greep van de angst en na te denken over wat hierna komt.

 ??  ?? RAF GEENENS EN STEFAN SOTTIAUX Doceren respectiev­elijk ethiek en grondwette­lijk recht aan de KU Leuven
RAF GEENENS EN STEFAN SOTTIAUX Doceren respectiev­elijk ethiek en grondwette­lijk recht aan de KU Leuven
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium