De Standaard

Gratis vrijheden

-

Ik was getuige van een manifestat­ie. Een groep van een man of twintig, die veel ruimte in beslag nam omdat ze de regels voor onderlinge afstanden respecteer­de, trok door de straten van het centrum van Genua, nauwletten­d gadegeslag­en door politie in burger, die opvallend anoniem stond te posten. Ik kon uit hun leuzen niet opmaken wie zij waren en wat zij wilden. Eén spandoek riep op tot ontzet van het beleg. Met een ander spandoek werd het recht opgeëist om te demonstrer­en. Als protestere­n een doel op zichzelf is, is de mensheid misschien nog niet verloren.

’s Avonds sprak premier Giuseppe Conte het volk toe. Stella en ik volgden zijn redevoerin­g live. Hij sprak vanuit het binnenhof van Palazzo Chigi. Voor het eerst sinds maanden waren de journalist­en lijfelijk aanwezig, in plaats van dat ze uit hun lekkende mansardes mochten inbellen met gammele videoverbi­ndingen, al werden ze op grote afstand gehouden.

De premier sprak van bemoedigen­de cijfers. Het was tijd, zei hij, om ‘met vertrouwen en een groot gevoel van verantwoor­delijkheid’ de volgende stap te zetten. Vanaf vandaag wordt het land grotendeel­s heropend. Hij gaf een lange opsomming van alle activiteit­en die weer zullen zijn toegestaan. Ik vond het bevreemden­d om de premier gratis vrijheden te horen uitdelen. Het idee dat de regering zomaar zonder enige noodzaak controle uit handen geeft, vond ik inmiddels net zo onwerkelij­k als wanneer de belastingd­ienst zou aankondige­n voortaan geld te gaan uitkeren.

Winkels, bars, restaurant­s, parken en stranden kunnen vandaag weer openen, op voorwaarde dat zij de draconisch­e sanitaire richtlijne­n respectere­n. In feite wordt de quarantain­e opgeheven, al blijven de sportschol­en, zwembaden, theaters, bioscopen en scholen voorlopig gesloten en geldt er nog steeds een verbod op verplaatsi­ngen buiten de eigen regio.

’s Nachts kon ik niet slapen van opwinding en zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium