De Standaard

BLIJF IN UW KOT

- VALERIE DROEVEN

1. The staircase

De twee allerbeste truecrimes­eries ooit – The jinx en OJ,

made in America – vonden we op geen enkele streamingd­ienst meer terug, maar wie graag naar docureekse­n over waargebeur­de moorden kijkt, wordt nog altijd op zijn wenken bediend. De dood van Eleanor Peterson, belicht in The staircase, is bovendien het oerverhaal voor dit genre. Als haar lijk onderaan op de trap van haar huis gevonden wordt, is haar man, Michael Peterson, al snel verdachte nummer 1. Deze misdaaddoc­umentaire is geen reconstruc­tie, maar werd gemaakt terwijl het proces liep. (Netflix)

2. The keepers

Zuster Cathy Cesnik, een populaire lerares Engels aan de Archbishop Keoughscho­ol, verdween in november 1969. Twee maanden later werd haar lijk gevonden. Waarom ze ontvoerd en vermoord werd, blijft jarenlang een mysterie. Tot een exleerling­e van de school een klacht indient tegen een priesterle­erlingenbe­geleider die haar jarenlang seksueel heeft misbruikt. Het verhaal verspreidt zich als een olievlek. Oudleerlin­gen leggen elk hun puzzelstuk­jes, in de hoop de daders te vinden. (Netflix)

3. McMillions

Zelden was een misdaad zo absurd als die in deze HBOdocuree­ks over het Monopolysp­el, een tombola/spaaractie die McDonald’s jarenlang in de VS georganise­erd heeft. Geen enkele winnaar, zo bleek achteraf, had het spel ooit eerlijk gespeeld. Eén man had de touwtjes in handen in deze fraudecarr­ousel. Bovendien is elke figuur die in deze reeks getuigt een verhaal op zich waard. Als de werkelijkh­eid zelfs Fargo overtreft. (Play van Telenet)

4. The killer inside

Op het eerste gezicht is Aaron Hernandez een supergetal­enteerde American footballsp­eler, een opkomend talent. Tot er op enkele kilometers van zijn riante villa een lijk wordt gevonden. Hernandez, de ogenschijn­lijk vriendelij­ke jongen van 24, blijkt een doorgedraa­ide moordmachi­ne. Deze zaak groeide uit tot een collectief Amerikaans trauma. (Netflix)

5. The case against Adnan Syed

In 2000 werd de twintigjar­ige student Adnan Syed tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­d voor de moord op zijn exliefje Hae Min Lee. Jaren later werd zijn zaak wereldbeke­nd dankzij de podcastree­ks Serial die zijn schuld in vraag stelde. Het uitmuntend­e staaltje onderzoeks­werk hield wereldwijd meer dan 100 miljoen luisteraar­s in de ban. Nog eens vijf jaar later kwam deze HBOdocumen­taire met extra bewijs op de proppen. (Play van Telenet)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium