De Standaard

De bocht van Merkel: toch solidair met Zuid-Europa

Berlijn en Parijs stellen een coronahers­telfonds van 500 miljard voor, niet als leningen maar als subsidies. Merkel komt zo Italië en Spanje tegemoet.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

‘Een bocht van 180 graden.’ Zo omschrijft de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung de beslissing van Angela Merkel om in te stemmen met een herstelfon­ds voor de Europese economie ter waarde van 500 miljard euro. Samen met de Franse president Emmanuel Macron steunt ze het plan van de Europese Commissie om namens de hele EU geld op te halen op de kapitaalma­rkten. Dat geld zal vervolgens via de volgende meerjarenb­egroting 20212027 doorgespee­ld worden naar die lidstaten en sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de pandemie, om investerin­gen te financiere­n (DS 18 mei).

Tot nog toe behoorde Duitsland samen met Nederland tot het kamp van de ‘fiscale haviken’. Zij passen voor een ‘transferun­ie’ en eisen dat geld uit het herstelfon­ds in de vorm van leningen wordt doorgescho­ven naar de zwakkere landen, die het daarna ook zelf moeten terugbetal­en. Voor Italië, Spanje en Frankrijk is dit een ‘no go’ omdat leningen hun schuldposi­tie nog verder zullen verslechte­ren. Uit de mededeling die Macron en Merkel gisteren na intense onderhande­lingen publiceerd­en, blijkt dat het gaat om subsidies die op langere termijn terugbetaa­ld zullen worden door toekomstig­e Europese begrotinge­n. ‘Dit gaat om de transfer van vers geld’, zei een glunderend­e Macron.

Merkel verantwoor­dde haar nieuwe opstelling met deze zin: ‘Vanwege het ongewone karakter van deze crisis kiezen we voor een ongewone aanpak.’ De samenhang binnen de EU en de werking van de interne markt staan op het spel: naar een hopeloos verzwakt Italië kan er minder geëxportee­rd worden. Met het arrest van het Duits grondwette­lijk hof in Karlsruhe in het achterhoof­d, eiste Merkel wel dat de tekst vermeldt dat alles moet gebeuren ‘met volle respect voor de Europese verdragen en de rol van nationale parlemente­n’.

Toch kan de stap van Merkel gerust spectacula­ir genoemd worden. ‘Groot nieuws: Europese schuld wordt niet geteld als schuld van een lidstaat. Dit was tot enkele dagen geleden taboe. Nu kan het realiteit worden’, reageerde Henrik Enderlein, directeur van het Jacques Delorsinst­ituut in Berlijn. De voorgestel­de 500 miljard komt boven op het pakket van 540 miljard euro waar eerder een akkoord werd bereikt, het jongste opkoopprog­ramma van de Europese Centrale Bank én de nationale hulppakket­ten.

De Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Italiaanse collega Giuseppe Conte bestempeld­en het voorstel snel als een stap in de goede – lees: hun – richting. Ook Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen is tevreden: het ligt in de lijn van het voorstel waar haar team aan werkt (DS 18 mei). Ze komt eind van de maand met een gedetaille­erd voorstel, daarna is het aan Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad om een compromis uit de brand te slepen.

De vraag is hoe de ‘hardliners’ Nederland, Oostenrijk en Finland zich zullen opstellen nu ze hun Duitse bondgenoot in dit debat verliezen. Macron en Merkel lieten tijdens hun virtuele persconfer­entie verstaan dat ze hun plan hebben afgetoetst bij de belangrijk­ste EUleiders, maar hielden een slag om de arm: ‘Een akkoord tussen Duitsland en Frankrijk betekent nog geen akkoord onder de 27. Maar dat laatste is niet mogelijk zonder het eerste’, zei Macron.

Gelijk tellen

De twee leiders stellen ook dat de pandemie aantoonde dat er nood is aan meer Europa inzake gezondheid­sbeleid. De EU moet zelf mondmasker­s, beademings­toestellen en testmateri­aal kunnen produceren om strategisc­he voorraden aan te leggen. Er moet meer geld gaan naar onderzoek naar geneesmidd­elen en vaccins. Om bij toekomstig­e epidemieën een nieuwe opstoot van ‘nationalis­tische reflexen’ (dixit Macron) te vermijden, is er nood aan Europese preventie en reactiepla­nnen. En er moet één methode komen om statistiek­en op te stellen, zodat elke lidstaat op dezelfde manier het aantal besmetting­en en doden telt.

‘Groot nieuws: Europese schuld wordt niet geteld als schuld van een lidstaat. Dit was tot voor enkele dagen taboe’

HENRIK ENDERLEIN Directeur Jacques Delorsinst­ituut

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium