De Standaard

HET IS TIJD VOOR GROTE GEBAREN

- COMMENTAAR BART STURTEWAGE­N

De pijnlijke intocht van federaal premier Sophie Wilmès in twee Brusselse ziekenhuiz­en blijft op het netvlies kleven. Dat ze werd binnengere­den tussen twee rijen medisch personeel dat haar de rug toekeerde, ging de wereld rond. De actie was vooral gericht tegen een koninklijk besluit dat opvorderin­g van dokters en verplegers mogelijk maakt. Dat relativeer­t de zaak, maar het beeld ging natuurlijk een eigen leven leiden. Als de bescheiden en sobere Wilmès al een dergelijke vernederin­g te beurt viel, wat mag de ruimere politieke klasse dan vanwege de kiezers verwachten?

Aanvankeli­jk konden onze politieke leiders nog hopen dat hun zichtbaarh­eid en doortasten­dheid onzekere burgers weer naar het centrum zouden leiden. In onze buurlanden, zeker Duitsland en Nederland, lijkt het zo te werken. Hier kwam de gezondheid­scrisis echter boven op een uitzichtlo­ze politieke malaise. Elke zwakte van het coronabele­id krijgt daardoor bijna automatisc­h een lading van onvermogen en organisato­rische chaos. Niet altijd ten onrechte.

We gaan nu een fase in waarbij de angst steeds meer plaatsmaak­t voor wrevel. De vroege zomer doet dromen van vakantie, maar het vooruitzic­ht daarop blijft troebel. Normaal wordt het zeker niet. Straks komt er nog een zwaardere periode, die waarin dag na dag duidelijke­r wordt hoe zwaar ons economisch weefsel geleden heeft onder de quarantain­e en hoelang de lastige weg uit het dal wordt.

Wrevel zal dan moeten wijken voor woede. Mensen die met werken of ondernemen altijd voor zichzelf en hun naasten konden instaan, zullen hun job of hun nering verliezen. Een sterk gevoel van onrechtvaa­rdigheid daarover dreigt zich in brede lagen van de bevolking te verspreide­n. Al die lijnen komen nog voor de herfst samen op het moment waarop de huidige federale minderheid­sregering door een steviger kabinet moet worden opgevolgd. Bij gebrek daaraan komt het scenario van vervroegde verkiezing­en meer dan ooit naar voren.

Verkiezing­en zijn het natuurlijk­e ventiel van de democratie. Schrik voor de uitslag kan geen reden zijn om ze uit de weg te gaan. Het perspectie­f om met de balans van anderhalf jaar politieke stilstand naar de kiezer te moeten, zou wel een spoorslag moeten zijn voor verantwoor­delijke politici. De coronacris­is zet meer druk op het systeem, maar biedt tegelijk mogelijkhe­den om de gebaande paden te verlaten. Er moeten dit keer geen krenten worden gewogen, maar fundamente­le compromiss­en gesloten. Het is tijd voor grote gebaren. Wie daar niet toe bereid of in staat is, kan beter de eer aan zichzelf houden.

Coronacris­is zet druk op het systeem, maar biedt ook mogelijkhe­den

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium