De Standaard

Acht procent leerlingen afwezig in lager onderwijs

- VAN ONZE REDACTEUR KLAAS MAENHOUT

Het aantal afwezige leerlingen vorige vrijdag lag binnen de verwachtin­gen, maar varieert enorm per school. Vooral in Brussel lijken ouders bang te zijn voor een besmetting.

Zowat 8,5 procent van de leerlingen in de lagere school en 6 procent van de scholieren uit het secundair onderwijs verschenen vrijdag, tijdens de proefdraai­dag, niet op school. Dat blijkt uit de afwezighei­dscijfers van meer dan duizend scholen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) is tevreden, maar hoopt dat het aantal afwezigen nog zal afnemen. ‘Ik heb begrip voor de angst van ouders. De directeurs en de leerkracht­en werken keihard om de terugkeer naar school veilig te laten verlopen. We hopen dat de vlotte heropstart twijfelend­e ouders en leerlingen overtuigt. De chaos is uitgebleve­n.’

De afwezighei­dsgraad ligt in de lijn van de verwachtin­gen, benadrukke­n de onderwijsk­oepels. ‘We merkten dat ouders veel vragen hadden, maar in het algemeen is er een hoge opkomst’, zegt Anne Berckmoes, woordvoerd­er van de Onderwijsv­ereniging van Steden en Gemeenten (OVSG).

Kwetsbare groepen

Toch varieert het aantal afwezige leerlingen enorm. ‘De overgrote meerderhei­d van scholen meldde weinig afwezighed­en. In sommige scholen gaat het om één afwezige op tweehonder­d leerlingen’, zegt de OVSG. Het gaat dus om lokale uitzonderi­ngen, voornameli­jk in het Brussels Gewest. ‘Daar lopen de afwezighed­en soms op tot twintig procent. De schooldire­cteurs melden dat ouders schrik hebben voor een besmetting.’

Een deel van de leerlingen bleef thuis omdat ze zelf een familielid hebben dat ziek is of tot een risicogroe­p behoort, benadrukt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. ‘De redenen waarom sommige leerlingen thuisblijv­en, zijn divers. Scholen gaan op individuel­e basis na of ze elke leerling naar school kunnen krijgen.’

De OVSG benadrukt dat het moei

In het Franstalig onderwijs was 40 tot 50 procent van de leerlingen uit het zesde leerjaar afwezig

lijk blijft om kwetsbare leerlingen te bereiken. ‘Alle scholen nodigen kwetsbare groepen uit naar school. Het aantal leerlingen dat hierop ingaat, ligt doorgaans vrij laag. Het blijft een enorme uitdaging.’

Minister Weyts wijst ook naar de belangrijk­e rol die de Centra voor leerlingbe­geleiding (CLB) spelen. ‘Er zal geluisterd worden naar de bezorgdhed­en van ouders en er kan meer informatie gegeven worden over de vele veiligheid­smaatregel­en die scholen nu nemen’, zegt Weyts.

Het onderwijsv­eld verwacht dat het aantal afwezigen de komende dagen en weken verder zal afnemen. ‘Voor sommige ouders was de proefdraai­dag misschien nog een eerste test. De directies en CLB’s contactere­n hen om duidelijk te maken dat alle veiligheid­smaatregel­en genomen zijn, om zo hun vertrouwen te winnen’, zegt Raymonda Verdyck, topvrouw van het GO!onderwijs.

Franstalig­e scholen

In de Franstalig­e scholen lag het aantal afwezigen maandag een stuk hoger dan in de Vlaamse scholen vrijdag. Uit voorlopige cijfers blijkt dat in het zesde leerjaar 40 tot 50 procent van de leerlingen afwezig was. In het zesde jaar van het secundair onderwijs gaat het om een kwart van de leerlingen. Ook hier zijn er onderlinge verschille­n – van scholen met een kwart aanwezige leerlingen tot scholen met 85 procent aanwezige leerlingen. In de grotere stedelijke basisschol­en bleef dat percentage meestal onder de 50.

 ?? © fvv ?? Leerlingen van de Gentse school Melopee palmen de glijbaan in tijdens de eerste schooldag sinds de lockdown.
© fvv Leerlingen van de Gentse school Melopee palmen de glijbaan in tijdens de eerste schooldag sinds de lockdown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium