De Standaard

Economie blijft bloeden ondanks heropstart

- © Sebastian Steveniers VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Het ‘graduele herstel’ van de economie dat zou volgen op de heropstart, blijft voorlopig uit. Bedrijven lijden gemiddeld nog altijd evenveel omzetverli­es. ‘Het herstel zal tijd vergen’, zegt de ERMG.

De cijfers van de zevende enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) tonen dat de coronacris­is een onverminde­rd grote impact heeft op de omzet van de bedrijven. Gemiddeld genomen zeggen de bedrijven dat ze 31 procent minder omzet boeken. Dat is bijna evenveel als in de eerste weken van de lockdown. En opvallend: het is ook iets slechter dan vorige week, terwijl er intussen meer economisch­e activiteit toegelaten werd. De revalidati­e van de Belgische economie tijd zal dus tijd vergen, besluit de ERMG.

Nonfoodwin­kels

KBC Groep, de belangrijk­ste bank in Vlaanderen, waarschuwd­e vorige week ook al dat de economisch­e terugval groter zal zijn dan gedacht en dat er ook in de tweede jaarhelft geen snel herstel zal komen. Uit de enquête van de ERMG blijkt hetzelfde: het zogenaamde graduele herstel dat we in het tweede kwartaal zouden zien door de heropstart van de economie, blijft voorlopig uit.

De nonfoodwin­kels die op 11 mei weer zijn opengegaan, zeggen dat ze nu nog 25 procent onder hun normale omzet zitten – tijdens de lockdown was dat nog 75 procent. Maar dat lichte herstel werd tenietgeda­an door sectoren die blijven achteruitb­oeren. Het gaat vooral om informatie en communicat­iesectoren die minder opdrachten krijgen. Het gebrek aan vraag is meteen de belangrijk­ste reden waarom de economie nog altijd bijna een derde (31 procent) minder omzet draait. Zowel in binnen als buitenland blijft de vraag achterophi­nken, doordat bedrijven én consumente­n zich terughoude­nd opstellen.

Dat leidt tot een negatieve spiraal. Doordat het herstel van de vraag ondermaats is, blijven bedrijven op een lager toerental draaien, krijgen ze minder cash binnen dan verwacht én moeten ze dus op zoek naar bijkomende besparinge­n. Dat doen ze door alle nietessent­iële uitgaven te schrappen én projecten uit te stellen. Maar als steeds meer bedrijven op de rem staan, geraakt ook de economie niet op kruissnelh­eid. Veel bedrijven hebben een cashplanni­ng gemaakt waardoor ze het een bepaalde poos kunnen uitzingen. Als de economie blijft slabakken, moeten ze extra ingrijpen.

De zwakke vraag speelt vrijwel iedereen parten, maar blijkt toch het meest voor te komen in de sector van vervoer en opslag, en de industrie – sectoren die afhankelij­k zijn van de internatio­nale handel.

Bazooka van de overheid ging verkeerdel­ijk uit van een snel herstel

Faillissem­enten

Nog uit de enquête blijkt dat de faillissem­entsdreigi­ng gemiddeld iets is afgenomen tot 8 procent. Maar in de hardst getroffen sectoren is er geen verbeterin­g, wel integendee­l. Het gaat om kunst, horeca, amusement en recreatie. Daar wordt nu gevreesd dat 39 procent van de bedrijven failliet zal gaan, terwijl dat de afgelopen weken nog 25 procent was.

De enquête onderlijnt ook nog eens dat het bankenplan dat de Nationale Bank, banken en overheid in maart in elkaar boksten, ondoelmati­g is. Die bazooka ging ervan uit dat getroffen bedrijven geholpen waren met een lening van 12 maanden. Almaar meer kmo’s geven nu aan dat ze mogelijk drie jaar nodig zullen hebben om eventuele overbruggi­ngskrediet­en terug te betalen. Het kabinetFin­anciën laat weten dat het probleem ‘op de radar’ staat.

 ??  ?? De winkels die opnieuw hun deuren mochten openen, zitten nog altijd 25 procent onder hun normale omzet.
De winkels die opnieuw hun deuren mochten openen, zitten nog altijd 25 procent onder hun normale omzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium