De Standaard

‘Wij geloven de officiële cijfers steeds minder’

Rusland is mondiaal nummer twee qua aantal coronabesm­ettingen. Maar het dodental blijft erg laag. Diverse dokters spreken van manipulati­e.

- GEERT GROOT KOERKAMP © afp

Op een kerkhof in een buitenwijk van

De dood kwam niet onverwacht. De dubbele longontste­king kwam boven op de beroerte die de 60jarige Ivan (niet zijn echte naam) al maanden aan zijn bed gekluister­d hield en bleek funest voor zijn danig verzwakte lichaam. Meerdere patiënten en ook personeels­leden van de zorginstel­ling waar hij verbleef, waren door ziekte geveld. Getest werd niemand, maar dat het in de meeste gevallen ging om besmetting met corona, daar ging men stilzwijge­nd van uit.

Met het predikaat ‘coronavrij’ kwam Ivan terecht in het enige Moskouse mortuarium dat momenteel voor deze categorie overledene­n is gereservee­rd. Hij werd er in een open kist gelegd en naar de voor het publiek gesloten begraafpla­ats gebracht, en daar verder – in besloten kring, dat wel – als een ‘normale’ overledene ten grave gedragen. De doodgraver­s droegen geen mondkapjes en leken nog nooit van afstand houden gehoord te hebben.

Volgens de officiële cijfers kent Rusland, weliswaar met een straatleng­te afstand op de Verwordt een coronaslac­htoffer begraven. enigde Staten, wereldwijd het op één na hoogste aantal coronabesm­ettingen (ruim 280.000). Toch blijft het aantal gevallen met dodelijke afloop (ruim 2.600) opmerkelij­k laag in vergelijki­ng met veel andere landen. Russische overheidsf­unctionari­ssen schrijven dat niet zonder trots toe aan verstandig­e beleid. Volgens vicepremie­r Tatjana Golikova heeft Moskou tijdig het coronageva­ar onderkend en de nodige maatregele­n genomen om de pandemie te beteugelen.

‘Fake nieuws’

Maar in hoeverre Rusland daar werkelijk klaar voor was, is zeer de vraag. Want waar Moskou zich op dat vlak kan meten met veel andere hoofdstede­n, laat de situatie in de Russische provincie vaak te wensen over. Uit het hele land komen klachten van artsen en medisch personeel over een tekort aan mondmasker­s, beschermen­de kleding, medicijnen en apparatuur. Niet zelden anoniem, want wie de vuile was buiten hangt, riskeert ontslag of forse boetes wegens verspreidi­ng van ‘fake nieuws’. Vanwege tekort aan medisch personeel worden studenten van medische opleidinge­n, onder wie zelfs tandartsen in spe, ingezet bij de verpleging van covidpatie­nten. Wie weigert, kan rekenen op problemen bij de studie.

In de provincie gebeuren vreemde dingen met de cijfers. Verschille­nde experts hebben de afgelopen dagen grafieken gepublicee­rd die suggereren dat de gemelde aantallen patiënten met covid19 worden aangepast aan het ‘gewenste’ niveau. Tatjana Michajlova, onderzoeke­r aan de Russische Academie voor de Nationale Economie en Publiek Bestuur, vestigt op haar Facebookpa­gina de aandacht op de rare sprongen in de aantallen patiënten in, bijvoorbee­ld, de regio Krasnodar in ZuidRuslan­d in de eerste helft van mei. Het totale aantal nieuwe gevallen per dag blijft ongeveer gelijk gedurende de hele periode, maar telkens wanneer de aantallen in de provincieh­oofdstad afnemen, is er, als in spiegelbee­ld, een opvallende toename te zien in de rest van de regio. Die fluctuatie­s zijn niet op een natuurlijk­e wijze te verklaren. Diverse onderzoeke­rs, zoals politicolo­og Kirill Rogov, zien een overeenkom­st met gemanipule­erde verkiezing­suitslagen, waarbij de cijfers worden aangepast aan de gewenste uitslag.

Ook artsen verbazen zich over de officiële cijfers. De Russische nieuwssite­s Meduza en Project spraken met diverse medici die dagelijks patiënten met covid19 behandelen. ‘Bij ons overlijden dagelijks tien tot twintig patiënten en er zijn ruim twintig ziekenhuiz­en als het onze’, aldus een van hen. ‘Die cijfers tonen aan dat de statistiek­en er iets anders uit zouden moeten zien. Wij geloven ze steeds minder.’

Het blijkt dat covid19 vaak niet als doodsoorza­ak wordt genoteerd, zelfs als het virus is aangetoond bij de patiënt. Maar veel vaker is dat laatste niet het geval. Officieel zijn in de Kaukasusre­publiek Dagestan rond de 3.300 covidpatie­nten geregistre­erd, van wie er ten minste 27 zijn overleden. Maar de minister van Gezondheid­szorg van de republiek meldt nu dat het totale aantal mensen dat lijdt aan covid en/of longontste­king tot en met 17 mei liefst 12.697 bedraagt, en dat er behalve de ‘bevestigde’ coronadode­n sinds het begin van de pandemie ook nog eens 657 mensen zijn overleden aan longontste­king. Onder de overledene­n zijn ook meer dan veertig artsen.

Diverse onderzoeke­rs zien een overeenkom­st met gemanipule­erde verkiezing­suitslagen, waarbij de cijfers worden aangepast aan de gewenste uitslag

Cijfers in Moskou x 3

De jongste cijfers uit Dagestan werpen een heel ander licht op de Russische statistiek­en. Dat doen ook de onlangs gepublicee­rde sterftecij­fers in Moskou gedurende de maand april. Daaruit blijkt dat er die maand ongeveer 1.800 mensen (ongeveer 20 procent) meer zijn overleden dan gemiddeld, en een groot deel daarvan is zonder twijfel coronagere­lateerd. Het aantal doden alleen in Moskou zou daarmee driemaal zo hoog zijn als officieel gemeld. En dat was nog voor de gestage toename van het aantal gevallen in mei.

 ??  ?? Moskou
Moskou

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium