De Standaard

In de ban van het vaccin

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

45 vrijwillig­ers die geen ernstige neveneffec­ten vertonen, maar wel antilicham­en ontwikkeld hebben. Meer hadden de beurzen niet nodig om nog eens stevige winsten te boeken. Het toont aan hoe hongerig de financiële markten zijn naar positief coronanieu­ws. Ze beseffen dat alleen een werkend vaccin een uitweg uit de crisis kan zijn. Zonder vaccin is een terugkeer naar het normale maatschapp­elijke en economisch­e leven niet mogelijk. De markten klampen zich dan ook vast aan elke strohalm die op een werkend vaccin wijst.

Die strohalm komt van het Amerikaans­e biotechbed­rijf Moderna. Dat had 45 vrijwillig­ers een experiment­eel vaccin, mRNA1273 genaamd, toegediend. Het was vooral de bedoeling om na te gaan of het vaccin geen schadelijk­e bijwerking­en had, wat dus niet het geval was. Acht vrijwillig­ers die de hele cyclus doorlopen hadden, ontwikkeld­en ook antilicham­en tegen het virus. Moderna zegt nu versneld en op grotere schaal door te gaan met testen. Het aandeel schoot finaal 25% omhoog.

Of we ons over enkele maanden allemaal met het vaccin van Moderna laten inenten, is koffiedik kijken en voer voor medische specialist­en. Er kan nog veel mislopen in de volgende fases. Moderna is wel een belangrijk­e vaccinspel­er die dicht bij de Amerikaans­e overheid staat. Die hoopt tegen eind dit jaar een werkend vaccin te hebben. Als alle volgende tests goed verlopen, kan hun vaccin een kanshebber zijn. Moderna ligt nu, samen met een Brits en twee Chinese bedrijven op kop in de rush naar het vaccin. Alle vier zijn ze al aan het testen op mensen, de fase van de proefdiere­n ligt achter de rug. Als een van die vier de hele testcyclus succesvol en op tijd doorloopt, kan er tegen eind dit jaar een werkend vaccin zijn.

Voor de beurzen en de economie zou dat een wereld van verschil maken. Een vaccin is voor heel wat sectoren – toerisme, horeca, luchtvaart, evenemente­n … – de enige mogelijkhe­id om opnieuw op een normale manier te functioner­en. Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat bijvoorbee­ld een aandeel als AB InBev bij de grote stijgers was. Een stampvolle bruine kroeg waar het bier van AB InBev rijkelijk vloeit, is alleen nog mogelijk mits er een vaccin is. Als dat er toch al eind 2020 zou komen, en niet een jaar later zoals eerst gedacht, maakt dat financieel een gigantisch verschil.

De race naar het vaccin zal de beurzen de komende maanden in de ban houden. Beursexper­ts, die meestal wel beslagen zijn in economisch­e en financiële cijfers, zullen daarbij ondervinde­n dat het inschatten van de slaagkans van een bepaald vaccin bijzonder lastig is, zeker als je weet dat er momenteel 133 vaccins in ontwikkeli­ng zijn. Dat zal leiden tot een stroom van testresult­aten, waardoor het nog moeilijker wordt om door de bomen het bos te zien. Het zet de deur ook open om de zoektocht wat rooskleuri­ger voor te stellen dan ze is en zo de beurskoers­en op te krikken. Eén zaak staat wel vast: we zullen allemaal een beetje vaccinspec­ialist worden, de komende maanden.

Moderna ligt samen met een Brits en twee Chinese bedrijven op kop in de rush naar het vaccin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium