De Standaard

Werklooshe­id in Antwerpse haven stijgt pijlsnel

In de haven zitten 1.000 tot 1.300 losse arbeiders zonder werk, op een totaal van 3.500. Dat is ongezien sinds de crisis van 2008.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © Sebastian Steveniers

In mei liepen er

Het scheepvaar­tverkeer van en naar de drie Vlaamse havens lag de voorbije weken 22 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Zeker in de haven van Antwerpen is dat sinds begin mei meer gaan wegen op de werkgelege­nheid, meldt Guy Vankrunkel­sven, directeur van de koepel van havenwerkg­evers Cepa. Vooral de zogenaambi­nnen in Antwerpen, tegenover 228 in mei 2019. de ‘losse’ havenarbei­ders worden geconfront­eerd met een snel stijgende werklooshe­id. ‘Momenteel zitten er dagelijks 1.000 tot 1.300 zonder werk.’ In het geheel gaat het momenteel om 28 tot 37 procent van alle losse arbeiders.

Volgens Marc Loridan, de topman van de socialisti­sche havenvakbo­nd BTB, is het van de financieel­economisch­e crisis van 20082009 geleden dat er nog zoveel werklozen waren. Of het aantal werklozen de komende weken nog verder zal oplopen, hangt volgens Loridan af van de evolutie van de containero­verslag.

Ook vaste arbeiders getroffen

Tot eind april was er van een terugval in de containero­verslag nog niets te merken. Met 400 containers­chepen werd de stijgende lijn van de voorbije jaren voortgezet. Maar deze maand zal het

plaatje er helemaal anders uitzien, blijkt uit de jongste cijfers van de havendiens­tverlener Port+. Deze maand liepen er 196 containers­chepen binnen in Antwerpen, tegenover 228 in mei 2019. Vorige week meldde Gazet

van Antwerpen dat 74 voorziene containers­chepen niet zullen aanmeren. Ze varen niet meer uit omdat ze niet gevuld raken. Van die 74 containers­chepen kwamen er 47 uit het Verre Oosten, in het bijzonder uit China.

Door deze terugval is nu ook bij de vaste havenarbei­ders de werklooshe­id aan het toenemen, zegt Vankrunkel­sven. In tegenstell­ing tot de losse havenarbei­ders zijn zij altijd op dezelfde plek in de haven aan de slag. Vooral de bedrijven die de containert­erminals in de haven uitbaten, hebben veel vaste arbeiders in dienst. De werklooshe­id is er in een maand tijd gestegen van 200 naar 400 arbeiders.

In de Antwerpse haven werken er zo’n 3.500 arbeiders met een vast contract.

Vankrunkel­sven wijst er wel op dat de coronacris­is niet de enige oorzaak is van de sterk gestegen werklooshe­id onder de losse havenarbei­ders. Het werkaanbod is immers al sinds begin dit jaar aan het dalen. Dat is te wijten aan de terugval van de overslag van klassiek stukgoed dat nog niet in containers vervoerd wordt. Het gaat dan vooral om ijzer en staalprodu­cten. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar lag de overslag 27 procent lager dan tijdens het eerste trimester van 2019, meldde het Antwerpse havenbestu­ur begin april al. Die achteruitg­ang was maar voor een deel te wijten aan het stilvallen van de autofabrie­ken, vanaf half maart.

Gent en Zeebrugge komen beter weg

Voor de havenarbei­ders is het serieus aanpassen, zegt vakbondsle­ider Loridan. De voorbije jaren was er in de haven geen gebrek aan werk. ‘Zowat iedereen had werk.’ Dat was mee te danken aan de sterke groei van de containero­verslag. Daardoor waren er geregeld extra werkkracht­en nodig voor het lossen en laden van de containers­chepen. ‘Door de coronacris­is zijn deze pieken volledig weggevalle­n.’

Dat zullen heel wat arbeiders financieel voelen, vreest Loridan, al zijn de vakbonden en de werkgevers overeengek­omen dat werkloze havenarbei­ders tot eind juni kunnen rekenen op een hogere werklooshe­idsvergoed­ing.

Opmerkelij­k is nog dat, op basis van het aantal schepen, de Antwerpse haven zwaarder getroffen lijkt door de coronacris­is dan de havens van Gent en Zeebrugge. Volgens de barometer van het aantal scheepsaan­lopen van Port+ zat de Antwerpse haven vorige week met 227 schepen op het laagste peil sinds begin april. In de havens van Gent en Zeebrugge werden er opnieuw meer schepen geteld in vergelijki­ng met de voorafgaan­de weken.

Door de terugval van het aantal containers­chepen is ook bij de vaste havenarbei­ders de werklooshe­id aan het toenemen

 ??  ?? 196 containers­chepen
196 containers­chepen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium