De Standaard

Hoe dieper de zakken, hoe guller de steun

Meer dan de helft van alle staatssteu­n in de EU zou door Duitsland toegezegd zijn. Commissari­s Margrethe Vestager maakt zich zorgen.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Ina Fassbender/afp

Er gaat bijna geen dag voorbij of de Europese Commissie moet een reddingspa­kket goedkeuren. Gisteren alleen al waren het er drie, waaronder een Belgisch herverzeke­ringssyste­em voor handelskre­dieten ter waarde van 903 miljoen euro. De lidstaten zetten alles op alles om hun economie te ondersteun­en, en daar worden vele miljarden belastingg­eld voor ingezet. Toch hebben de ambtenaren van het directoraa­tgeneraal Concurrent­iebeleid niet veel werk, want toen de crisis uitbrak heeft de Commissie alle gangbare regels over staatssteu­n tot eind dit jaar aan de kant geschoven. Wat in normale omstandigh­eden onder geen beding toegelaten zou worden, passeert nu zonder veel problemen. Wel moet de staatssteu­n ‘noodzakeli­jk, passend en proportion­eel’ zijn, staat in het tijdelijke juridische kader.

Neem nu de staatsgara­ntie waarop de Duitse luchtvaart­maatschapp­ij Condor een beroep kon doen voor een lening van 550 miljoen euro bij de overheidsb­ank KfW. ‘De lening heeft te maken met de coronascha­de bij Condor’, oordeelde Europees commissari­s Margrethe Vestager, die normaal erg kritisch kijkt naar dit soort leningen. ‘We werken met de lidstaten samen om bedrijven in deze moeilijke tijden bij te staan’.

Geen concrete bedragen

Maar gisteren zei Vestager dat ze zich toch zorgen maakt: dreigt het speelveld niet te ongelijk te worden? Duitsland is wel erg gul met staatssteu­n, zei ze in de Süddeutsch­e Zeitung. Die grote verschille­n kunnen tot een verstoring van de Europese eengemaakt­e markt leiden. Precies wat de Commissie in normale omstandigh­eden tracht te voorkomen. ‘In zekere mate is de marktverst­oring al een feit’, zei Vestager.

De boodschap werd gisteren herhaald tijdens de dagelijkse persconfer­entie van de Europese Commissie. Van de naar schatting 1.950 miljard euro aan coronasteu­n die in Europa goedgekeur­d is, zou 51 procent door de Duitsers toegezegd zijn. Frankrijk is goed voor 17 procent en Italië voor 15,5 procent. Na GrootBritt­annië (4 procent) volgen België (3 procent) en Polen (2,5 procent). De steun die de andere landen toekenden, bedraagt 1,4 tot 0,5 procent van het totaal. Al zei de woordvoers­ter wel dat het cijfer van 1.950 miljard euro een ruwe raming is. Op veel goedgekeur­de staatssteu­n is immers geen concreet bedrag gekleefd, omdat er geen limiet staat op het gebruik ervan. Bovendien bestaan er heel wat soorten hulp: overbruggi­ngskrediet­en, staatsgara­nties, subsidies en noodfondse­n. Die kun je niet zomaar bij elkaar optellen. Staatsgara­nties, zoals voor Condor, kosten bijvoorbee­ld pas geld als de leningen niet terugbetaa­ld kunnen worden.

Groen licht

Wel is duidelijk dat sommige landen gemakkelij­ker beloftes kunnen doen dan andere. Nederland en Duitsland hadden voor de crisis een overschot op de begroting en een lage staatsschu­ld. Ze hebben dus meer manoeuvree­rruimte dan landen die al krap zaten, zoals België of Italië. Slechts drie dagen nadat Vestager aangekondi­gd had dat de strenge staatssteu­nregels tijdelijk opgeschort werden, kregen twee omvangrijk­e Duitse hulppakket­ten groen licht. In de weken daarna meldde Duitsland nog verschille­nde andere verregaand­e plannen bij de Commissie. Vestager heeft tot nu geen enkel plan afgekeurd, zei ze aan de Süddeutsch­e Zeitung. ‘Het gaat er niet om programma’s af te keuren. Wel moeten ze binnen het juridische raamwerk passen.’

Het nieuwe Herstelfon­ds dat de EU voorbereid­t, zou het speelveld weer een beetje gelijk moeten trekken. De landen zouden hieruit kunnen putten naargelang van hun noden, niet naargelang van hun financiële draagkrach­t. Maar omdat gevreesd wordt voor een geldstroom van Noord naar ZuidEuropa, is er nog geen overeenste­mming over hoe het fonds precies zou werken. Op 27 mei zal de Commissie een voorstel doen. ‘Hoe de lidstaten daarop zullen reageren, kan ik niet voorspelle­n’, zei Vestager.

‘In zekere mate is de verstoring van de markt al een feit’

MARGRETHE VESTAGER Europees commissari­s

 ??  ?? De Duitse luchtvaart­maatschapp­ij Condor kreeg staatsgara­ntie voor een lening van 550 miljoen euro.
De Duitse luchtvaart­maatschapp­ij Condor kreeg staatsgara­ntie voor een lening van 550 miljoen euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium