De Standaard

Corona kost Ryanair 200 miljoen euro

- Industrie

De Ierse lagekosten­maatschapp­ij Ryanair verwacht door de coronacris­is een verlies van minstens 200 miljoen euro in het eerste kwartaal, van april tot juni. Dat is meer dan aanvankeli­jk gedacht. Het bedrijf ging eerder uit van een verlies van minstens 100 miljoen euro in dit kwartaal. De toestellen van Ryanair staan sinds het begin van de crisis zo goed als allemaal aan de grond. Het tweede kwartaal – midden in het zomerseizo­en – zou een kleiner verlies moeten opleveren.

De Ieren denken dat ze dit boekjaar minder dan 80 miljoen reizigers zullen vervoeren. Dat is maar de helft van de 154 miljoen passagiers die ze vóór de coronacris­is nog verwachtte­n.

Het voorbije boekjaar vervoerde de lagekosten­maatschapp­ij 149 miljoen passagiers. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. De winst voor uitzonderl­ijke elementen steeg van 885 miljoen euro naar 1 miljard euro.

Europees geld voor ArcelorMit­tal Gent

Staalgigan­t ArcelorMit­tal krijgt van de EU een lening van 75 miljoen euro voor projecten in zijn Gentse vestiging om de CO2uitstoo­t van de staalprodu­ctie te verlagen. Dat meldt de Europese Investerin­gsbank. Het geld gaat naar twee projecten: Steelanol en Torero. Steelanol is een demonstrat­iefabriek die afvalgasse­n van de hoogovens opvangt om ze biologisch om te zetten in ethanol. Die kan dan vermengd worden voor gebruik als brandstof. De bouw levert 500 jobs op, er liggen 20 tot 30 permanente banen in het verschiet. De fabriek kost 165 miljoen euro. Torero wordt een fabriek ter waarde van 50 miljoen euro om afvalhout in biokool om te zetten, ter vervanging van een deel van de fossiele steenkool voor hoogovens. De installati­e is goed voor circa 70 externe jobs en zal 10 arbeidspla­atsen creëren. De fabriek moet tegen eind 2022 operatione­el zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium