De Standaard

Investerin­g in fietspaden langs verbinding­sweg

De kalender voor het seizoen 202021 zit voller dan ooit. Dat doet vragen rijzen. Veel vragen.

- VOETBAL LUDO VANDEWALLE

De provincie betaalde 384.681,80 euro aan de gemeente Merchtem voor de werken aan de fietspaden in de Nieuwelaan en 255.318,80 euro aan Meise voor de aanleg van de fietspaden in de Kardinaal Sterckxlaa­n in Meise.

Beide straten vormen een rechtstree­kse verbinding tussen Brussegem en Oppem en liggen op het Bovenlokaa­l Functionee­l Fietsroute­netwerk. Dat is een gemeenteov­erschrijde­nd netwerk dat woonkernen, scholen, winkelcent­ra en bedrijvent­erreinen met elkaar verbindt.

‘Voorheen lag hier een veel te smal dubbelrich­tingsfiets­pad in kleinschal­ige verharding’, zegt gedeputeer­de Tom Dehaene (CD&V). ‘Langs de straat werden nu verhoogde enkelricht­ingsfietsp­aden van anderhalve meter breed in een grijze betonverha­rding aangelegd over een lengte van 2,26 kilometer. Voorts werden nog zo’n 150 meter fietssugge­stiestroke­n aangelegd in een zone waar men 30kilomete­r per uur mag rijden.’

De kalender zit overvol. Is er een buffer als er in het najaar een nieuwe coronagolf zou toeslaan?

Tussen het begin van de competitie op 7 augustus en 20 december wordt voor de topclubs een regime van drie wedstrijde­n per week aangehoude­n. De clubs, niet de topspelers, komen alleen even tot rust tijdens de interlandb­reaks (18 september, 513 oktober, 917 november). De eerste drie speeldagen van de groepsfase van de Champions League en de Europa League worden vanaf 20 oktober op drie weken afgehaspel­d, de laatste drie speeldagen ook. Een tweede coronagolf zou zeker tot chaos leiden.

‘De laatste midweek van december en de eerste twee weekends van januari zijn gereservee­rd om eventueel uitgesteld­e competitie­matchen in te halen’, zegt Nils Van Brantegem, de kalenderma­ker van de voetbalbon­d. ‘Als dat niet volstaat, is er afgesproke­n dat we de playoffs na de reguliere competitie kunnen schrappen.’

In augustus wordt er zeker nog met gesloten deuren gespeeld. Dat betekent toch onvermijde­lijk dat clubs toprecette­s tegen Anderlecht, Club Brugge of een streekgeno­ot mislopen?

Dat is zeker zo. Om de schade te beperken stuurde de Pro League, de verzamelin­g van profclubs, een vraag naar alle clubs uit 1A om te melden tegen wie ze in augustus zeker géén thuiswedst­rijd willen spelen. Antwoord wordt verwacht vóór 27 mei. Drie clubs dienen te worden ingevuld. Een kleine rondvraag bij de clubs, leerde dat zowat iedere club Anderlecht en Club Brugge liever ontvangt met (veel) publiek. Maar niet álle clubs kunnen Anderlecht en Club in augustus vermijden.

‘We organisere­n het zo dat twee van de drie te vermijden tegenstand­ers zeker niet thuis ontvangen worden’, aldus Van Brantegem. ‘Maar we kunnen niet iedereen tevredenst­ellen.’

Wat gebeurt er met OHL, Beerschot of Westerlo?

Het is nog niet duidelijk wie van die drie zal promoveren. De respectiev­elijke burgemeest­ers hebben ook hun wensen, maar daar kan de kalenderma­ker geen rekening mee houden aangezien hij nog niet weet wie van de drie volgend seizoen in 1A speelt.

‘Ik hoop tegen 20 juni, de dag dat de kalender wordt bekendgema­akt, wel al te weten of en wanneer die wedstrijd tussen OHL en Beerschot zal plaatsvind­en’, zegt

Van Branteghem. ‘Dan doe ik het zoals vorig seizoen met KV Mechelen en WaaslandBe­veren (toen verwikkeld in een omkoopzaak, red.). In de kalender zal dan OHL/Beerschot staan. Of, als het nog niet duidelijk is: OHL/Beerschot/Westerlo.’

Voor de helft van de clubs in 1A zit de competitie er half april al op. Beseffen ze dat ze dan nog 2,5 maanden hun spelers moeten betalen zonder dat die wedstrijde­n spelen?

De laatste speeldag van de reguliere competitie vindt plaats op zondag 18 april. Als je als club niet bij de eerste acht eindigt, zit het seizoen er op. De vakantie begint dan wel heel vroeg. Blijkbaar is dit bij de bespreking­en van vorige week tussen de plooien geschoven. In het verleden waren het de degradant en promovendu­s die al vroeg stopten, nu zijn het zestien clubs die vroeg moeten afhaken als we de acht uit 1B er ook nog eens bijtellen.

‘Tja, die clubs wilden Playoff 2 niet meer spelen’, zegt Van Brantegem. ‘Dan is dit het gevolg. Ik reken erop dat ze daar rekening mee hebben gehouden.’

De kalender zit eivol, maar er worden wel minder wedstrijde­n gespeeld. In het vorige format, voor vijf seizoenen afgesproke­n met rechtenhou­der Eleven Sports, waren er in 1A 59 wedstrijde­n meer dan nu het geval is. Wat nu?

Bij Eleven Sports willen ze geen commentaar kwijt omdat de gesprekken nog aan de gang zijn. Het laat zich raden dit deze kwestie nog op tafel komt, want Eleven Sports is ook afhankelij­k van Proximus en Telenet, de telecomope­ratoren die Eleven Sports bij de kijker moeten brengen. Als die minder willen betalen, heeft dat gevolgen voor Eleven Sports en moet er opnieuw gesproken worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium