De Standaard

Waarom wij het opnemen voor katje Lee

-

We kunnen het leven van de kat uit Peru sparen zonder de volksgezon­dheid in gevaar te brengen. Het is dus niet noodzakeli­jk om het dier te doden, vindt MICHEL VANDENBOSC­H.

Herman De Dijn velt in zijn opiniestuk met de titel ‘Zou u “ratje Lee” ook willen redden?’ (DS 18 mei) alvast zijn oordeel over de ‘zaakLee’. Hij doet dat met enig misprijzen voor wie het opneemt voor het dier en stelt de ethische authentici­teit en consequent­ie van Gaia in vraag. Op zijn vraag of ik Lee zou willen redden mocht het een rat of een ander minder aaibaar (zoog)dier zijn, antwoord ik met volle overtuigin­g ‘ja’.

Gaia voerde meermaals acties en campagnes voor minder populaire dieren: laboratori­umratten, nertsen, reptielen, kippen, eenden, kalkoenen … De Dijn wil zich niet mengen in de wellesniet­esspelletj­es in de media. Maar voor hem moet Lee dood. Zelfs als er maar ‘een uiterst kleine kans is dat het dier het virus doorgeeft’, tekent De Dijn zonder pardon het doodvonnis.

Het katje heeft niet de verplichte wachtperio­de in Peru in isolatie kunnen uitzitten omdat zijn eigenares, een studente, door de coronacris­is in allerijl uit het land moest vertrekken. De Dijn noemt dat tendentieu­s ‘binnensmok­kelen’. Wie de werkelijke toedracht kent, weet dat die term de lading niet dekt.

Of ik Lee zou willen redden als het dier een rat was? Ja!

Terugsture­n of in quarantain­e

De voorstande­rs van het doodvonnis hebben er de afgelopen dagen hard genoeg op gehamerd: rabiës, een ziekte die je kunt oplopen na bijvoorbee­ld een bijtincide­nt, is erg besmetteli­jk en veel dodelijker dan corona (DS 16 mei). In landen zonder vaccinatie­beleid, richt rabiës inderdaad nog ravages aan. Sommige voorstande­rs doen het overkomen alsof zijn pleitbezor­gers onverantwo­ordelijke, overemotio­nele zeloten en aandachtzo­ekers zijn, die niet geven om de menselijke volksgezon­dheid. Ik wil een en ander in een correcter perspectie­f plaatsen.

De kat kan het virus alleen doorgeven aan een mens indien het dier effectief besmet is en iemand bijt. Een niet onbelangri­jk element. De Vlaamse minister van Dierenwelz­ijn, Ben Weyts (NVA), verwees naar een Europese Verordenin­g die drie mogelijkhe­den bepaalt in gevallen als deze: terugsture­n naar het land van herkomst, afzonderin­g en slechts in laatste instantie, als de twee andere maatregele­n echt onmogelijk zijn: euthanasie, een pijnloze dood dus.

Dé vraag is hier: hoe kunnen we het leven van Lee sparen zonder de volksgezon­dheid in gevaar te brengen? Ons antwoord is: het dier terugsture­n naar Peru of in quarantain­e plaatsen – de wet spreekt van ‘afzonderin­g onder officieel toezicht’ – in omstandigh­eden die beletten dat het dier iemand, mens of dier, kan bijten. Om iemand te kunnen besmetten via speekselaf­scheiding, moet het virus de huid penetreren. Is het in die wetenschap werkelijk noodzakeli­jk om het katje te doden? Wij vinden van niet. Op 29 mei zal de rechter oordelen.

Recht op beschermin­g

Zo veel mogelijk dieren met gevoelsver­mogen of bewustzijn zo weinig mogelijk

en liefst helemaal niet doen lijden of schaden, is een belangrijk deel van onze ethiek. Maar De Dijn miskent de kern ervan: opkomen voor ‘sensitieve wezens’, individuen, die in machtsverh­ouding tot de mens in een bijzonder kwetsbare positie verkeren. Dieren, waaronder het katje Lee, kunnen van nature uit hun rechten (op de best mogelijke levenskwal­iteit of een bloeiend leven) onmogelijk zelf afdwingen. Hoe kwetsbaard­er, hoe meer recht op beschermin­g.

Het maakt ons strikt genomen niet uit of de dieren meer of minder aaibaar zijn. Dat we het leven van Lee proberen te redden, past volkomen binnen het kader van onze missie als dierenrech­tenorganis­atie: de ethische waarde van het leven van de uitermate kwetsbare wezens met gevoelsver­mogen en bewustzijn, doen toenemen in onze samenlevin­g. Zodat ze niet zonder noodzaak (zoals de dierenwelz­ijnswet bepaalt) gedood worden.

Wie sterk begaan is met het leven van de kat, geeft blijk van mededogend­e menselijkh­eid en identifice­ert zich empathisch met een weerloos dier dat hier geen enkele schuld treft. Lee dreigt het onmachtige slachtoffe­r te worden van de echte zeloten, die hun genadeloze verbetenhe­id tot het uiterste doordrijve­n, wars van elke redelijke en (met wat goeie wil) haalbare oplossing die het leven, het welzijn en de gezondheid van dier en mens dient.

 ??  ?? MICHEL VANDENBOSC­H Voorzitter van de dierenrech­tenorganis­atie Gaia.
MICHEL VANDENBOSC­H Voorzitter van de dierenrech­tenorganis­atie Gaia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium