De Standaard

VS/China Nieuwe boycot van Huawei door VS ‘maakt overleven lastig’

-

Huawei, het Chinese telecombed­rijf dat wereldwijd vooroploop­t in de uitbouw van 5G, heeft een nieuwe Amerikaans­e beperking aan zijn broek.

Het bedrijf mag van het Amerikaans­e ministerie voor Handel niet zomaar meer Amerikaans­e halfgeleid­en importeren zonder toestemmin­g. Dat zijn kleine onderdelen voor chips. Huawei, dat zoals elk groot Chinees bedrijf banden met de communisti­sche partij heeft, is volgens Washington een risico voor spionage en strategisc­he veiligheid.

Huawei importeert minstens 17 miljard euro (oftewel 18,7 miljard dollar) aan goederen uit de VS.

Volgens Guo Ping, een van de roterende voorzitter­s van het bedrijf, zullen de gevolgen zwaar zijn. ‘Onze bedrijfsvo­ering zal zwaar aangetast worden. Overleven is op dit moment voor ons het belangrijk­ste.’

Dat de Verenigde Staten de sancties tegen technologi­econcern Huawei willen verstrenge­n, heeft volgens het bedrijf ook nadelige gevolgen voor meer dan 3 miljard mensen die de producten en diensten van het Chinese bedrijf gebruiken. Daarnaast treft de straf ‘de uitbreidin­g, het onderhoud en het beheer’ van mobiele netwerken in meer dan 170 landen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium