De Standaard

Microbiolo­og Emmanuel André:

‘We kunnen en moeten veel breder testen, óók bij de contactper­sonen die besmette patiënten doorgeven’

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE © Epaefe

Als de maatregele­n tegen corona versoepele­n, is dat alleen mogelijk omdat daar de ‘testing and tracing’strategie tegenover staat: besmette patiënten worden opgespoord via een test op het nieuwe coronaviru­s en daarna worden hun contacten opgespoord. Maar alvast dat eerste deel van de strategie kan gerust een versnellin­g hoger schakelen, vindt microbiolo­og Emmanuel André (UZ Leuven), die ook deel uitmaakt van de Groep Experts belast met de Exitstrate­gie.

Een test afnemen gebeurt op basis van de ‘indicaties voor het testen’, zoals symptomen die wijzen op covid19. Die indicaties zijn strak bepaald om overconsum­ptie van de tests te vermijden.

‘In het begin van de coronauitb­raak was het goed om daar zeer strikt in te zijn’, zegt André. ‘Er waren te weinig tests voorradig, de laboratori­a hadden onvoldoend­e capaciteit en er waren onvoldoend­e reagentia (de chemische stoffen die nodig zijn voor het proces, red.). Nu zitten we in een andere fase. Er is capaciteit om meer te testen. Veel meer zelfs: de capaciteit van het nationaal platform voor PCRtests (die het virus opsporen, red.) ligt in België vijf à tien keer hoger dan het werkelijk aantal uitgevoerd­e testen. Het is tijd om, na het contactond­erzoek van een patiënt, ook de contacten met een hoog risico te testen.’

Een contact met hoog risico is bijvoorbee­ld iemand bij wie u langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand bent geweest. Daar vallen onder meer huisgenote­n onder, of naaste buren op het werk. ‘Die groep mensen ook testen, kan perfect deel uitmaken van de langetermi­jnstrategi­e.’

Geen straf

Volgens de microbiolo­og is het zinvol om die mensen te testen omdat zo beter kan worden uitge

maakt wie twee weken thuis moet blijven en wie niet. Nu is de regel eenvoudig: elk contact met hoog risico moet zich twee weken isoleren. ‘Zo’n quarantain­e is niet aangenaam. Het kan ook financiële gevolgen hebben. Als je weet wie besmet is en wie niet, kun je die regel fijnmazige­r toepassen’, zegt André.

Breder testen kan patiënten er ook toe aanzetten meer open te zijn over hun contacten wanneer de onderzoeke­rs hen opbellen. Dat blijkt de afgelopen dagen een probleem te zijn. ‘Per besmette persoon krijgen we maar één of geen contacten met hoog risico door’, verklaarde Sciensanov­iroloog Steven Van Gucht gisteren bij de voorstelli­ng van de dagelijkse coronacijf­ers. ‘Dat zouden er vier of vijf moeten zijn.’ Hij vermoedt dat mensen schrik hebben om open kaart te spelen. ‘Contactond­erzoek is een volledig anoniem proces’, benadrukte Van Gucht. ‘Er zal nooit iemand worden bestraft of berispt om wat hij vertelt tijdens zo’n telefoontj­e.’

De beslissing om de teststrate­gie uit te breiden, is in handen van de Risk Management Group. Onder anderen vertegenwo­ordigers van de verschille­nde ministers van Volksgezon­dheid zitten daarin. André heeft daar het voorstel ook al gelanceerd, maar er is nog geen beslissing genomen. ‘Wij staan hier in ieder geval voor open’, zegt de woordvoerd­er van Vlaams minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V).

De eerste dagen van het contactond­erzoek zijn overigens geen onverdeeld succes gebleken. Vorige vrijdag maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid bekend dat ‘vijftig tot zestig procent’ van de besmette personen telefonisc­h kon worden gecontacte­erd om na te gaan met wie zij de voorbije dagen contact hadden. ‘Dat is te weinig’, evalueert het Agentschap dat cijfer nu na een vraag van De Standaard.

De contactond­erzoekers hangen af van de gegevens die huisartsen doorsturen over hun patiënten. Die instroom van informatie moet verbeteren, vindt het Agentschap. Die informatie loopt weliswaar niet rechtstree­ks van de huisartsen naar de centra voor contactond­erzoek, maar maakt een tussenstop op federaal niveau. ‘Het zal wat tijd vragen om de hele keten zuiver te krijgen. De instroom van testresult­aten uit de labo’s moet ook verbeteren’, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Momenteel bereiken de contactond­erzoekers maar 50 tot 60 procent van de besmette patiënten

 ??  ??
 ??  ?? De capaciteit om te testen ligt in ons land veel hoger dan in het begin van de coronacris­is.
De capaciteit om te testen ligt in ons land veel hoger dan in het begin van de coronacris­is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium