De Standaard

‘financier’ van de Rwandese genocide

Hoe kon Félicien Kabuga, een hoofdverda­chte van de Rwandese genocide, jarenlang onbekommer­d in een nette buitenwijk van Parijs wonen? De rol van Frankrijk destijds doet ook nu nog stof opwaaien. ‘Eindelijk gerechtigh­eid, want Kabuga was de grote man op d

- KOERT LINDIJERGE­RT VAN LANGENDONC­K © epaefe NRC Handelsbla­d

jarenlang onder de radar blijven in Parijs?

De Rue du Révérend Père Christian Gilbert is een rustige straat in Asnièressu­rSeine, een nette buitenwijk van Parijs. Niemand vermoedde dat op nummer 97 – een recent flatgebouw van vijf verdieping­en – Félicien Kabuga woonde: een hoofdverda­chte van de Rwandese genocide in 1994, voor wiens arrestatie het Amerikaans­e FBI een beloning van vijf miljoen dollar had uitgeloofd.

‘Het was een heel gewone oude man’, zegt Michael, een 30jarige buurman. ‘Hij was heel slecht ter been. Ik hielp hem soms met zijn boodschapp­en, want hij deed er een half uur over om de hoek van de straat te bereiken.’

De 84jarige Kabuga geldt als een van de hoofdverda­chten van de Rwandese genocide. Hij wordt sinds 1997 opgespoord door het speciale tribunaal van de VN over Rwanda. Hij was een vertrouwel­ing van wijlen president Juvénal Habyariman­a; hun kinderen trouwden onder mekaar. Ka

CHIEL LIJDSMAN

Verloor zijn vrouw tijdens de genocide

‘Het is naïef om te denken dat zo’n grote vis al die tijd buiten schot is kunnen blijven zonder hulp’

ETIENNE NSANZIMANA

Ibuka, organisati­e overlevend­en genocide

buga staat bekend als de ‘financier’ van de genocide, die aan zo’n 800.000 Rwandese Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven kostte.

Kakkerlakk­en

Kabuga leidde in Rwanda een zakenimper­ium, met uitgestrek­te theeplanta­ges in de geboortest­reek van de presidenti­ële familie. Hij financierd­e de radiozende­r RTLM, die voorafgaan­d aan de genocide de haat aanzwengel­de tegen de Tutsiminde­rheid in Rwanda, en die, eenmaal de genocide begonnen, de Hutumeerde­rheid actief opriep om de ‘kakkerlakk­en’ (waarmee de Tutsi’s werden bedoeld) uit te roeien.

Kabuga wordt er ook van beschuldig­d dat hij zijn luciferfab­riek ter beschikkin­g stelde van de ‘interahamw­e’ – de milities van de Huturegeri­ngspartij MRND – en dat hij honderddui­zenden machetes uit China importeerd­e die bij het uitbreken van de genocide werden uitgedeeld onder de bevolking om er de Tutsiminde­rheid mee af te slachten.

Buurman Michael zegt dat Kabuga al zo’n drie jaar onbekommer­d in het flatgebouw in Asnièressu­rSeine woonde, samen met een zoon die hij enkele weken geleden voor het laatst heeft gezien. Kabuga leefde onder een pseudoniem dat het parket van Parijs niet heeft meegedeeld; het naambordje van zijn postbus is leeg. Volgens het parket kon Kabuga zo lang op vrije voeten blijven ‘dankzij een verfijnde mechaniek en met de medeplicht­igheid van zijn kinderen’ – die verspreid wonen over Frankrijk en België.

Geheime archieven

Dat Kabuga uitgereken­d in Frankrijk is gearrestee­rd, is bijzonder. Een kwarteeuw na de genocide doet de rol die Frankrijk toen heeft gespeeld nog altijd regelmatig stof opwaaien. Frankrijk lanceerde in 1994 de omstreden Opération Turquoise. Hoewel ogenschijn­lijk een humanitair­e operatie zorgde die er ook voor dat de opmars van het Tutsirebel­lenleger RPF werd afgeremd, en dat veel daders van de genocide konden ontkomen naar buurland Zaïre, nu de Democratis­che Republiek Congo.

Vorig jaar pas ging president Emmanuel Macron akkoord met het openstelle­n van tot dan geheime archieven over de Franse rol in Rwanda aan een commissie van experts. Macron beloofde gelijktijd­ig om meer middelen ter beschikkin­g te stellen om vermeende génocidair­es op te sporen die in Frankrijk wonen.

‘Natuurlijk roept dit vragen op’, zegt Alain Gauthier, die samen met zijn Rwandese vrouw Dafroza zijn levenswerk heeft gemaakt van de opsporing van génocidair­es in Frankrijk, aan de telefoon vanuit Reims. ‘Hoe is het mogelijk dat hij al die tijd in Frankrijk heeft gewoond? Hoe is hij hier geraakt en vanuit welk land is hij gekomen?’

Moord op journalist

Over de eerste jaren van Kabuga’s voortvluch­tigheid is best veel bekend. Hij vlucht via buurland Zaïre naar Zwitserlan­d, waar dan zijn vrouw en kinderen zijn beland die eerder via de Franse ambassade in Rwanda waren geëvacueer­d. Kabuga vraagt in Zwitserlan­d politiek asiel aan, maar keert al snel terug naar Afrika, waar hij veiligheid vindt in Kenia.

Hoge medewerker­s van de toenmalige president Moi verleenden hem beschermin­g tegen internatio­nale pogingen tot arrestatie. Toen de FBI, met hulp van een Keniaanse journalist, in 2003 een valstrik voor hem opstelde, leidde dat niet tot de arrestatie van Kabuga maar tot de moord op de journalist. Daarna is Kabuga’s verblijfsp­laats een mysterie geweest.

Er volgden nog verschille­nde mislukte pogingen tot arrestatie. In 1999 valt de Franse politie een appartemen­t in het 13de arrondisse­ment van Parijs binnen, maar zij treffen daar alleen Kabuga’s zoon aan. Ook een undercover­operatie op de begrafenis van Kabuga’s echtgenote in België mislukt.

Kabuga’s arrestatie dit weekeinde baant nu de weg voor uitleverin­g aan het internatio­nale gerecht in Den Haag. Het mandaat van het speciale tribunaal voor Rwanda is inmiddels verlopen. Nog lopende zaken komen nu voor een speciaal hof gevestigd in Den Haag.

Heuglijk én verbijster­end

Voor Etienne Nsanzimana, voorzitter van de Franse afdeling van Ibuka, de organisati­e van overlevend­en van de genocide, was Kabuga’s arrestatie heuglijk maar tegelijk verbijster­end nieuws. ‘Er is het besef dat ik hem gewoon tegen het lijf had kunnen lopen, in de Parijse metro of op straat’, zegt Nsanzimana aan de telefoon.

Ook Nsanzimana wil weten hoe het mogelijk is dat Kabuga zo lang op vrije voeten is gebleven. ‘Het is naïef om te denken dat zo’n grote vis al die tijd buiten schot is kunnen blijven zonder hulp. Hij moet een vorm van beschermin­g hebben gehad. De vraag is op welk niveau?’

Of Kabuga gezien zijn hoge leeftijd en slechte gezondheid ooit de binnenkant van een rechtbank zal zien, is onzeker. Voor de overlevend­en van de genocide is er de voldoening dat hij tenminste niet meer op vrije voeten is.

‘Laat hem de laatste jaren van zijn leven in de bak doorbrenge­n’, zegt Chiel Lijdsman vanuit de Rwandese hoofdstad Kigali. De Nederlande­r Lijdsman verloor zijn Rwandese vrouw tijdens de genocide. ‘Dat Kabuga nog leeft, is een opluchting. Eindelijk gerechtigh­eid, want hij was destijds de grote man op de achtergron­d. Ik heb na het nieuws stilletjes een tijdje zitten huilen.’

 ??  ??
 ??  ?? De genocide kostte aan zo’n 800.000 Rwandese Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven. Velen werden omgebracht met machetes die Félicien Kabuga in China had besteld.
De genocide kostte aan zo’n 800.000 Rwandese Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven. Velen werden omgebracht met machetes die Félicien Kabuga in China had besteld.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De nette Rue du Révérend Père Christian Gilbert in
Parijs, waar Kabuga woonde.
De nette Rue du Révérend Père Christian Gilbert in Parijs, waar Kabuga woonde.
 ??  ?? Félicien Kabuga.
Félicien Kabuga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium