De Standaard

BLIJF IN UW KOT

-

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: TONEELTEKS­TEN LEZEN

1. Tom Lanoye

Als u het theater mist en online registrati­es kijken niet zo uw ding is, moet u zich zeker eens wagen aan het lezen van toneelstuk­ken. Begin bij Tom Lanoye. Op zijn site biedt hij dertien toneelstuk­ken aan als gratis download, waaronder klassieker­s als Mamma Medea (naar Medea) en Bloed & rozen (naar Jeanne d’Arc). Vijf andere teksten, waaronder Ten oorlog, kan u er kopen als eboek. (via lanoye.be)

2. Leesclub

Via Etcetera.be leest u dan weer gratis Lanoyes recentste toneelteks­t Hendrik VI & Mar

garetha di Napoli, een herschrijv­ing van het tweede deel van Ten oorlog. Dat stuk komt morgen ook aan bod bij Leesclub, een initiatief van theateraut­eur Nico Boon om samen toneelteks­ten te lezen. Vroeger live, sinds twee maanden iedere woensdag en zaterdag via Zoom. U zult merken: in groep toneelstuk­ken lezen is een bijzondere ervaring. Tom Lanoye is er morgen ook bij. (Word lid van de Facebookgr­oep ‘Leesclub’)

3. De Nieuwe Toneelbibl­iotheek

Onvolpreze­n platform, dat sinds 2009 al zo’n 700 toneelteks­ten uitgaf in herkenbare groene boekjes. Online kan je tientallen nieuwe en vertaalde toneelteks­ten gratis downloaden. Onze tips: de geestige Crashtest Ibsenreeks van Joachim Robbrecht, de poëtische pareltjes van Bog en de filosofisc­he komedies van De Koe. (denieuweto­neelbiblio­theek.nl en dan ‘bibliothee­k’).

4. Tiresias

Vers van de pers is deze vertaling van Hold your own, een spreekgedi­cht van Kate Tempest. Gaea Schoeters en Johanna Pas vertaalden de tekst voor het Toneelhuis, waar Katelijne Damen het stuk zou spelen als monoloog – tot corona toesloeg. Gelukkig is er nu het boekje. (via Poëziecent­rum)

5. Arabische auteurs

Moussem vertaalde onlangs vijf Arabische toneelteks­ten naar het Nederlands, waaronder De dictator van de Libanese auteur Issam Mahfouz, een absurdisti­sche klassieker uit 1972. (via Epo/Bebuquin)

6. De Theaterbib

Nog niet gevonden wat u zoekt? In de Theaterbib, een initiatief van de amateurthe­aterkoepel Opendoek, vindt u liefst 16.000 theatertek­sten die u thuis kan laten toesturen. Zo’n 3.000 teksten, waaronder heel wat stukken van Edward Albee en Harold Pinter, zijn ook digitaal uitleenbaa­r. U kunt filteren op genre en aantal personages – ideaal voor uw toneelgroe­p, of om samen bij het haardvuur te lezen met uw gezin. De weinig gebruiksvr­iendelijke site moet u erbij nemen. (bib.opendoek.be) FILIP TIELENS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium