De Standaard

Brede steun voor coronabele­id brokkelt af

De grote meerderhei­d van de Vlamingen stond achter de genomen coronamaat­regelen. Maar de regeringen verspeelde­n snel veel krediet.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I Hoewel ze draconisch zijn, steunt een grote meerderhei­d van de Vlamingen de maatregele­n die binnen de Veiligheid­sraad genomen werden om de coronapand­emie het hoofd te bieden. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoeks­project van de Universite­it Antwerpen dat in opdracht van De Standaard en de VRT een jaar na de verkiezing­en van 2019 de polsslag van Vlaanderen voelt. Daarvoor werd een representa­tieve steekproef van 2.040 Vlamingen online bevraagd tussen 9 en 28 april. Een unieke periode, waarin het aantal overlijden­s piekte om dan stilaan af te nemen. Tegen die achtergron­d steunde begin april minstens drie vierde van de Vlamingen maatregele­n zoals het sluiten van de scholen en de meeste winkels, en zelfs het beboeten van mensen die nietessent­iële verplaatsi­ngen deden. De meeste steun (92 procent) was er voor het verbod om thuis vrienden te ontvangen, de minste (76 procent) voor het verbod om naar het tweede verblijf te gaan.

‘Dat zijn ongeloofli­jk hoge percentage­s. We zien zelden politieke beslissing­en waar zo’n consensus over bestaat, zeker wanneer ze zo ingrijpend zijn’, zegt politoloog Stefaan Walgrave, die het onderzoek coördineer­de.

Communicat­ieblunder

Opvallend, de steun voor de maatregele­n neemt wel af in de loop van de maand april, tot bijvoorbee­ld 60 procent in het geval van het verbod voor de tweedeverb­lijvers. ‘Naarmate de normalitei­t een beetje in zicht komt, daalt de bereidheid om dergelijke beperkinge­n te aanvaarden. Maar dan nog blijven het hoge cijfers, ook op het einde van de periode’, oordeelt Walgrave.

Voor de federale en Vlaamse regeringen, die de maatregele­n namen, is het beeld gemengder. Zo stijgt de steun voor de federale aanpak in de eerste helft van april. Er was volgens Walgrave een bescheiden ‘rally around the flag’effect, waarbij de bevolking zich schaart achter haar leiders in tijden van crisis. Op het toppunt vond bijna de helft van de Vlamingen (42 tot 46 procent) het gevoerde Vlaamse en federale coronabele­id goed tot heel goed.

Maar midden april kwam de knik, na de communicat­ieblunder over de woonzorgce­ntra en met de veelbespro­ken rommelige voorstelli­ng van de exitstrate­gie. Op het einde van de maand was het federale steunperce­ntage teruggeval­len tot 27 procent, het Vlaamse tot 34 procent.

Die terugval straalt vooral af op premier Sophie Willmès (MR). Meer dan de helft van de Vlamingen vond begin april dat ze een (heel) goede indruk maakte – ter vergelijki­ng: Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) overtuigde slechts 35 procent van de Vlamingen. Maar eind april zat Wilmès nog maar op 30 procent, net boven Jambon (29 procent). En dan moest de kakofonie over de ‘regel van 4’ nog komen.

Geen steun voor strenge lockdown

Het onderzoek toont tot slot aan dat er weinig draagvlak is voor bijkomende maatregele­n als het virus sterk zou opflakkere­n. Er is geen meerderhei­d om het openbaar vervoer lam te leggen, de winkels te sluiten of een strenge lockdown te organisere­n.

Een grote meerderhei­d (79 procent) is wel te vinden voor een verplichte quarantain­e van alle besmette personen, zelfs op plaatsen die door de overheid worden gecontrole­erd. Kortom: de steun voor generieke maatregele­n die iedereen treffen, brokkelt af. Van de overheid wordt nu verwacht dat ze via testing en tracing het besmetting­srisico detecteert en isoleert.

‘We zien zelden politieke beslissing­en waar zo’n consensus over bestaat, zeker wanneer ze zo ingrijpend zijn’

STEFAAN WALGRAVE Universite­it Antwerpen

Het lijkt wat cynisch, maar een dramatisch­e, internatio­nale crisis als de coronapand­emie biedt politieke kansen. Het doordeweek­se politieke meningsver­schil verdampt dan en de bevolking is sneller geneigd krediet te geven aan de regering of haar leider om het onheil af te wenden. Wie die opdracht deftig vervult, kan op een bonus rekenen.

Dat ‘rally around the flag’effect is al decennia beschreven. Vorige week nog herkende The Economist die dynamiek in de gestegen appreciati­e, de voorbije twee maanden, voor de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Andere leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson verspeelde­n een deel van de bonus gaandeweg. Een derde groep, waartoe de Japanse premier Shinzo Abe behoort, verliezen steun.

‘De kiezers scharen zich vandaag rond leiders die covid19 ernstig nemen’, besluit The Economist. NVAvoorzit­ter Bart De Wever liet om die reden eind maart in Humo optekenen dat hij deze crisis ‘graag gemanaged’ had. Dat had een historisch­e opportunit­eit geboden.

Hoe zit dat in Vlaanderen? Om te beginnen, duwde ook hier de coronacris­is aanvankeli­jk de pauzeknop van het politieke dispuut in, blijkt uit De Stemming, een onderzoeks­project dat de Universite­it van Antwerpen uitvoerde in opdracht van De Standaard en de VRT (zie inzet). Een

ruime meerderhei­d van de

De linkse oppositiep­artijen bleven bijna totaal onzichtbaa­r voor de Vlamingen, zelfs de MR wordt vaker genoemd

Vlamingen steunde de ‘lockdownma­atregelen’ die vanaf midden maart genomen werden, hoe ingrijpend die ook waren (zie bladzijde 1).

Gedroomde kans

De uitwerking van die maatregele­n en de verdere aanpak van de crisis resulteerd­en ook in flink wat mediaoptre­dens voor Open VLD, CD&V en NVA, de Vlaamse meerderhei­dspartijen die elk ook prominent aanwezig zijn in de Nationale Veiligheid­sraad. De eerste twee omdat ze in de Vlaamse én de federale regering zetelen, de NVA omdat het de Vlaamse ministerpr­esident levert, Jan Jambon.

Deze beleidspar­tijen gingen met het leeuwendee­l van de aandacht van de Vlamingen lopen. De oppositiep­artijen op links (SP.A, Groen, PVDA) zijn bijna totaal onzichtbaa­r, zelfs de MR wordt vaker genoemd in de enquête (zie grafieken).

CD&V, Open VLD en de NVA trokken bovendien vooral de aandacht van mensen die eigenlijk voor een andere partij stemmen. In het geval van de NVA en Open VLD stemmen zelfs 75 en 71 procent van de Vlamingen bij wie de partij sterk op de radar gekomen is, eigenlijk op een andere partij. Dat is een gedroomde kans voor die partijen om mensen te overtuigen die ze anders niet of moeilijk bereiken.

Het bankje

Maar die kans werd de nek omgewronge­n. Wanneer gevraagd wordt of de meest opvallende partij een positieve of een negatieve indruk nagelaten heeft, wijzigt het beeld totaal. De meest zichtbare beleidspar­tijen maakten de slechtste indruk, de onzichtbar­e oppositiep­artijen de beste, ook wel omdat deze partijen meer aan het preken waren voor de eigen parochie.

De analyse van The Economist indachtig, rijst de vraag of de Vlaming de indruk kreeg dat de beleidspar­tijen covid19 ernstig namen. Een treffende illustrati­e van de dynamiek die speelde, was de online campagne van Bart De Wever, midden april, waarin hij het verbod om te rusten op een bankje hekelde. Die campagne bracht zoveel slechte reclame voort dat De Wever ze terugtrok (DS 13 april). De schade was evenwel aangericht, het beeld gezet van een partij die zaagt aan de poten van het beleid dat ze mee beslist.

Ministers falen

Het meest in de kijker liepen natuurlijk de ministers van de beleidspar­tijen die rechtstree­ks betrokken zijn bij de coronaaanp­ak. Ook die konden niet overtuigen. Geen enkele van de gepeilde ministers liet in april een (heel) goede indruk na bij een meerderhei­d van de Vlamingen. De ministers van Open VLD en de NVA halen maar om en bij de 30 procent. Pieter De Crem en Wouter Beke scoren voor CD&V zelfs maar 26 en 21 procent.

De cijfers tonen aan dat de beleidspar­tijen hun moment gemist hebben. Daarvoor liep er in de maand april waarschijn­lijk te veel fout, met de turbulente persconfer­enties van de Veiligheid­sraad op 15 april (woonzorgce­ntra) en 22 april (exitplan) als veelbespro­ken momenten waarop het crisisbehe­er zware deuken opliep. De oplopende dodentol en de achterblij­vende mondmasker­s waren pijnlijk, de steun voor de coronamaat­regelen zelf nam af.

Nog een laatste cijfer dat de kwestie goed samenvat: begin april vond nog 45 procent dat België het (veel) beter deed dan de buurlanden. Eind april was dat nog 26 procent.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Kristof Vadino ?? Elke dag op televisie, maar dat wordt niet omgezet in politieke munt.
© Kristof Vadino Elke dag op televisie, maar dat wordt niet omgezet in politieke munt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium