De Standaard

ZE HADDEN DE BAL, MAAR LIETEN HEM GLIPPEN

- BART STURTEWAGE­N

Het begin van de coronacris­is was een uitgelezen kans om, na ruim een jaar politieke crisis, een aanvang te maken met het herstel van het vertrouwen. De onzichtbar­e, maar dodelijke vijand die ons allen belaagde, maakte ons vatbaar voor het verregaand­e indijkings­beleid dat vanaf midden maart op de sporen werd gezet. De onontkoomb­are conclusie uit het onderzoek van de Universite­it Antwerpen dat De Standaard en VRT vandaag publiceren, is echter dat die opportunit­eit snel verloren ging. Ze hadden de bal, maar lieten hem weer uit de handen glippen.

Zulke kansen komen niet gauw weer. Als er na de zomer, zoals experts vrezen, een tweede coronagolf komt, zal de bevolking niet in dezelfde mate bereid zijn in haar kot te blijven. Afstand houden zullen we, smetvrezig als we zijn geworden, wel blijven doen. Maar onze bewegingsv­rijheid zullen we, eens we ze terug hebben, nog maar node prijsgeven.

Een herhaling van de virale bedreiging kan nooit hetzelfde effect hebben. De eerste kwam onverhoeds vanuit het Verre Oosten en overviel ons. Wat konden we anders doen dan onze hoop op redding te projectere­n op de enigen die daarvoor in aanmerking kwamen: de virologen en de politici die gedwee deden wat hen voorgestel­d werd.

Als de cijfers van besmetting­en, hospitalis­ering en overlijden­s weer fel de hoogte in zouden gaan, dan spreken we niet opnieuw van een onbegrijpe­lijke natuurramp. Dan gaat het over schuldig verzuim, incompeten­tie en politieke verantwoor­delijkheid. Een nieuwe lockdown zou het einde betekenen van de politieke generatie die het crisisbehe­er in handen heeft.

De daling van het aanvankeli­jk gegroeide vertrouwen lijkt volgens het onderzoek samen te vallen met momenten van falende communicat­ie en de perceptie van chaos. De onverhoeds­e aankondigi­ng van bezoekrech­t in de woonzorgce­ntra, zonder dat af te toetsen met de betrokken sector, en de nachtelijk­e persconfer­entie met overtallig­e slides fungeerden als scharnierp­unten. De mondmasker­saga deed de rest.

Er zijn politologe­n die vinden dat België er, ondanks zijn complexite­it, nog relatief goed in is geslaagd coherent beleid te voeren. Het had allemaal nog erger kunnen zijn als ministers over de scheidslij­nen tussen federatie en deelstaten heen niet naar best vermogen hadden samengewer­kt. Zelfs als daar waarheid in schuilt, blijft de vaststelli­ng dat het met vereenvoud­igde structuren ook beter had kunnen gaan. Als de beproeving leidt tot openingen in de vastgelope­n frontlijne­n daarrond, heeft ze misschien nog enige zin gehad.

Een nieuwe lockdown zou het einde van een politieke generatie betekenen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium