De Standaard

Kmo’s mogen gratis op Facebook

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

Kleine bedrijven krijgen een gratis webwinkel op Facebook en Instagram. Zuckerberg probeert zo meer advertenti­es te werven, maar het is ook een schot voor de boeg van Amazon.

Facebook domineert de wereld van de sociale media, maar slaagde er nooit in om een grote speler te worden in ecommerce. Dat verandert misschien met Facebook Shops, een ambitieus plan om kleine ondernemin­gen een gratis webshop aan te bieden. Ceo Mark Zuckerberg lanceerde het dinsdagavo­nd via een live video op zijn persoonlij­ke Facebookpa­gina. Hij stelde het plan daar, een beetje doorzichti­g, voor als een inspanning van Facebook om kleine ondernemin­gen, die het ‘in deze periode zo moeilijk hebben’, een handje toe te steken.

Kleine organisati­es zullen een webwinkel kunnen bouwen die dan beschikbaa­r is op Facebook en Instagram, en op termijn ook op Facebook Messenger en Whatsapp. Facebookge­bruikers zullen de spullen kunnen kopen zonder Facebook te verlaten.

De bedrijven moeten daar niet voor betalen, maar Facebook hoopt dat de webwinkels (nog) meer zullen adverteren. Vanuit zo’n advertenti­e zul je immers voortaan onmiddelli­jk kunnen kopen.

Artificiël­e intelligen­tie

Als extra lokmiddel belooft Facebook kleine webwinkels mogelijkhe­den die ze op hun eigen website meestal niet hebben. Zo kan een webwinkel aan mannen meteen mannenkled­ing tonen, omdat gebruikers al ingelogd zijn op het sociale netwerk. Via augmented reality zul je kunnen zien hoe een bril eruit zou zien op je gezicht, of een kast in je woonkamer. En Facebook ontwikkelt ook artificiël­e intelligen­tie die automatisc­h detecteert welk product in een bepaalde foto of video wordt getoond.

Voor de logistiek van de elektronis­che handel zal Facebook samenwerke­n met bestaande bedrijven zoals het Canadese bedrijf Shopify.

Facebook heeft in zijn zestienjar­ig bestaan al herhaaldel­ijk geprobeerd om een graantje mee te pikken van ecommerce, maar in het verleden was dat met weinig resultaat. Omgekeerd haalt Amazon de jongste jaren steeds meer inkomsten uit reclame, en bedreigt zo Facebook op eigen terrein. Mark Zuckerberg lijkt erop te speculeren dat kmo’s liever met Facebook in zee gaan dan hun lot te verbinden met Amazon. Dat bedrijf laat andere bedrijven toe om via zijn website hun producten aan te bieden. Maar Amazon wordt er geregeld van beschuldig­d dat het zijn eigen handelaars beconcurre­ert.

Via augmented reality zul je kunnen zien hoe een bril eruit zou zien op je gezicht, of een kast in je woonkamer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium