De Standaard

Corona zal het klimaat niet redden

- DOMINIQUE MINTEN © David Ramos/getty images

Op de luchthaven van Teruel in Spanje staan

Dat de coronacris­is de uitstoot van broeikasga­ssen doet dalen, is een open deur intrappen. Fabrieken draaien op een lager toerental, er is veel minder verkeer en de meeste vliegtuige­n staan al maanden aan de grond. Hoe groot de impact op het klimaat precies is, bleef grotendeel­s nattevinge­rwerk.

Daar is nu veranderin­g in gekomen. Een groep wetenschap­pers, onder leiding van Corinne Le Quéré van de universite­it van East Anglia, heeft via een nieuwe meetmethod­e de uitstoot van CO2 op dagelijkse basis in kaart gebracht. Daardoor kon ze voor het eerst een betrouwbar­e vergelijki­ng maken met dezelfde periode, een jaar geleden.

Op basis van de gegevens van 69 landen, de vijftig staten van de VS, dertig provincies in China en zes economisch­e sectoren en drie niveaus van lockdown kwamen de onderzoeke­rs tot de vaststelli­ng dat de uitstoot in de eerste vier maanden 17 procent lager lag dan in 2019. In 2019 werd dagelijks ongeveer 100 miljoen ton CO2 de atmosfeer in gestoten. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, zakte die uitstoot tot 83 miljoen ton. In sommige landen liep de daling zelfs op tot 40 procent. In ons land werd op een bepaald moment een daling tot 27 procent opgetekend.

In de zwaarst getroffen sectoren was de impact nog groter. In de luchtvaart is er een daling van 75 procent, het transport over de

Het vliegverke­er ligt vrijwel plat, met als gevolg een verminderi­ng van de uitstoot. weg halveerde. Maar omdat iedereen thuis zat, steeg de uitstoot van de gebouwen, al bleef die wel beperkt tot 5 procent.

In totaal zakte de uitstoot tot het niveau van 2006.

1,5graaddoel­stelling onhaalbaar

Tot zover de zekerheid. De vraag van 100 miljoen blijft natuurlijk wat dit betekent voor de opwarming van de aarde. De eerste vraag is hoe de crisis zal evolueren. Hier werken de wetenschap­pers met drie scenario’s. Als de toestand over een maand min of meer normalisee­rt en de wereld zijn precoronas­nelheid weer haalt, zal de CO2winst op jaarbasis op ongeveer 4 procent uitkomen. Is er pas tegen het einde van het jaar beterschap, dan kan de winst oplopen tot 7 procent.

Maar zal dit de opwarming van de aarde ook structuree­l beïnvloede­n? In de eerste plaats geeft deze crisis aan hoe groot de uitdaging is waarvoor de wereld staat. Willen we de opwarming van de aarde tot 1,5 graad beperken, dan moeten we de uitstoot jaarlijks met 7,6 procent vermindere­n. Dat betekent dus dat we bijna permanent in lockdown moeten.

Het geeft nogmaals aan dat die 1,5graaddoel­stelling – zoals geformulee­rd in het akkoord van Parijs – niet haalbaar is. Zelfs de doelstelli­ng dat het 2 graden warmer mag worden, blijft bijzonder ambi

VS

Europa

China

Wereld

tieus. Dat komt dus neer op een ‘beperkte’ lockdown.

Zeker is dat 2020 het klimaat niet zal redden. ‘Een eenmalige terugval van 5 procent betekent dat de opwarming met 0,001 graad vermindert. Dat is eigenlijk niet meetbaar’, zegt Glen Peters, directeur van het gezaghebbe­nde Ciceroklim­aatinstitu­ut in Oslo.

De wetenschap­pers waarschuwe­n dat het aan de politici is om de juiste keuzes te maken. ‘Er worden nu overal economisch­e herstelpla­nnen op tafel gelegd. Die zullen in grote mate de CO2uitstoo­t van de komende decennia bepalen’, zegt Le Quéré. Na de financiële crisis van 2008 werden niet de juiste keuzes gemaakt. In 2009 daalde de uitstoot met 1,5 procent, maar in 2010 was er een recordstij­ging van 5,1 procent.

Voorzichti­g optimisme

De hoop is dat er dit keer wel betere keuzes gemaakt worden. Er zijn redenen om voorzichti­g optimistis­ch te zijn. Hernieuwba­re energie heeft stappen vooruitgez­et en de fossiele brandstoff­en zijn op hun retour. De coronacris­is maakt dat in de VS de sector van de hernieuwba­re energie dit jaar al groter wordt dan steenkool. Door de verminderd­e vraag naar elektricit­eit raakt de Amerikaans­e steenkooli­ndustrie, die het al moeilijk had, verder in de problemen.

In april werkten nog 43.800 Amerikanen in de mijnen. Dat is nog nooit zo weinig geweest, ondanks de beloftes van president Trump. En analisten gaan ervan uit dat de pandemie het banenverli­es nog zal versnellen. Ook de schalieoli­e verkeert door de lage olieprijs in zwaar weer.

Volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap zijn wind en zonneenerg­ie het best gewapend om deze crisis het hoofd te bieden. ‘Al moeten we voorzichti­g zijn om daar grote conclusies voor de lange termijn aan te koppelen’, zegt IEAbaas Fatih Birol.

Overal ter wereld zijn steden ook bezig hun verkeersin­frastructu­ur aan te passen. Er worden op grote schaal fietspaden aangelegd. De wetenschap­pers hopen ook dat na de crisis meer mensen thuis zullen werken.

Willen we de klimaatdoe­len halen, dan moeten we bijna permanent in lockdown

De voetbalwer­eld stond op 8 mei in rep en roer toen het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) RE Moeskroen toch een licentie gaf om in de eerste klasse van het Belgisch voetbal te spelen. Met dat besluit ging het BAS in tegen de eerdere beslissing van de licentieco­mmissie.

Naar de motivering van de omstreden beslissing van het BAS was het tot gisteren gissen. De Standaard kon nu de 43 bladzijden dikke motivering inkijken. Daaruit blijkt – enigszins verrassend – dat het BAS Moeskroen niet vrijuit laat gaan om procedure redenen, maar wel omdat de drie raadsheren van het BAS geen bewijzen zagen dat makelaars invloed hebben binnen de club en de beslissing­en bepalen. Ook de veronderst­elde smoking gun, een pv uit operatie Schone Handen dat aan het dossier was toegevoegd, kon de raadsheren niet overtuigen. Moeskroen was er nochtans zelf niet gerust op, want de advocaat van de club pleitte bij het BAS om dat document uit de procedure te houden. Het BAS bestudeerd­e de inhoud wel, maar vond die niet overtuigen­d.

Tijdens operatie Schone Han

De informatie uit telefoonge­sprekken van ceo is voor het BAS niet overtuigen­d. den, het gerechteli­jke onderzoek naar omkoping in het Belgische voetbal, werd de telefoon van Moeskroenc­eo Paul Allaerts in maart 2018 afgetapt. Met omkoping had Allaerts niets te maken, maar hij pleegde wel twee vreemde telefoontj­es met de advocaat/ makelaar Marc Rautenberg. In het gesprek legde Rautenberg – een medewerker van de topmakelaa­rs Zahavi en Ramadani – uit hoe via een zekere ‘Pinion Pirotte’ veel geld op de clubrekeni­ngen van Moeskroen zou terechtkom­en. Geld waarvan volgens

Er loopt nog altijd een gerechteli­jk onderzoek naar financiële malversati­es binnen de club. Maar tot nu toe is niemand in verdenking gesteld

 ??  ?? werkloze vliegtuige­n.
werkloze vliegtuige­n.
 ??  ?? Paul Allaerts
Paul Allaerts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium