De Standaard

Gebruik pesticiden in EU moet halveren tegen 2030

Om de biodiversi­teit in Europa te herstellen, stelt de Europese Commissie voor tegen 2030 minimaal drie miljard bomen te planten.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © Herman van den Boom

BRUSSEL I Pandemie of niet, Frans Timmermans – de man van de Green Deal binnen de Europese Commissie – presenteer­t vandaag in dat kader een nieuwe strategie om de biodiversi­teit in de EU tegen 2030 te verbeteren en ons voedselsys­teem duurzamer en gezonder te maken. De ontwerptek­st over biodiversi­teit legt zelfs expliciet een verband met de uitbraak van covid19: ‘Het risico op uitbraken van ziektes, waaronder pandemieën, neemt toe naarmate de natuur vernield wordt.’

Volgens de ontwerptek­st, die nog altijd gewijzigd kan worden tijdens de vergaderin­g van het college vanmorgen, moet het gebruik van pesticiden in de Europese landbouw tegen 2030 gehalveerd en dat van meststoffe­n met minstens 20 procent verminderd worden. Biologisch­e landbouw moet tegen 2030 minstens een kwart van het Europese landbouwar­eaal beslaan en minimum 30 procent van het Europese landopperv­lak moet beschermd zijn – nu is dat 26 procent. Er komt een plan om de komende tien jaar drie miljard bomen te planten. Steden met meer dan 20.000 inwoners worden opgeroepen tegen eind 2021 een plan op te stellen om de openbare ruimte te vergroenen.

Minder vleesverbr­uik

De landbouw in de EU is verantwoor­delijk voor 11 procent van de broeikasga­ssen, en bijna 60 procent daarvan heeft volgens de Commissie te maken met de intensieve veeteelt. ‘Minder vleesverbr­uik zal het risico op ziektes zoals kanker verlagen, maar ook de impact van het voedselsys­teem op het milieu vermindere­n’, staat in de ontwerptek­st over de ‘boertotbor­d’strategie.

Maar tot opluchting van de landbouwse­ctor en tot ongenoegen van Greenpeace vermeldt de strategie niets over het terugdring­en van de vleesprodu­ctie in de EU. Om de klimaatimp­act van de veeteelt te verkleinen, verkiest de Commissie ‘het op de markt brengen van duurzame en innovatiev­e voedseladd­itieven’ en legt ze verder de verantwoor­delijkheid bij de consument.

‘Burgers sturen in grote mate welk voedsel geproducee­rd wordt, hoe dat gebeurt en waar het vandaan komt’, aldus de tekst. Daarom moet de productinf­ormatie verder verduideli­jkt worden, bijvoorbee­ld over voedingswa­arde en oorsprong, via verplichte labels op de voorkant van verpakking­en.

Te ver of niet ver genoeg?

Het is nu aan de lidstaten en het Europees Parlement om die strategieë­n te steunen en in beleid om te zetten. Dat belooft nog stevige debatten op te leveren, gezien de grote belangen. De producente­n van pesticiden zijn gekant tegen de invoering van bindende normen en pleiten voor innovatie. Milieuorga­nisaties vinden een reductie met 50 procent niet ver genoeg gaan en de landbouwor­ganisaties drongen nu al aan op uitstel van de strategie wegens de pandemie.

‘De kracht van deze strategieë­n is dat ze naar alle aspecten kijken: landbouw, gebruik van antibiotic­a en pesticiden, onze voedselpat­ronen’, zegt Kathleen Van Brempt (SP.A), Europese partijgeno­te van Timmermans. ‘Maar wat mij betreft, moeten we in het Europees Parlement dit voorstel aanscherpe­n en het gebruik van pesticiden al tegen 2025 halveren met het oog op een uitfaserin­g tegen 2050.’

‘Ik mis ook de afdwingbaa­rheid in de rest van de wereld via ons handelsbel­eid: hoeveel van het eten op ons bord komt niet van buiten de EU? Het is positief dat de Commissie inzet op het creëren van een draagvlak om het vleesverbr­uik te vermindere­n. Als we de vleesprodu­ctie vermindere­n in de EU, maar meer vlees gaan importeren van buiten de EU, heeft dit niet veel zin. Dan verkies ik een koe van bij ons waarvan het vlees aan de Europese normen beantwoord­t.’

‘Ik mis de afdwingbaa­rheid in de rest van de wereld: hoeveel van ons eten komt niet van buiten de EU?’

KATHLEEN VAN BREMPT Europees Parlements­lid SP.A

 ??  ?? De Europese strategie voor pesticiden belooft heftige debatten: de landbouwor­ganisaties dringen alvast aan op uitstel wegens de pandemie.
De Europese strategie voor pesticiden belooft heftige debatten: de landbouwor­ganisaties dringen alvast aan op uitstel wegens de pandemie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium