De Standaard

‘Schat’ gevangenen Auschwitz gevonden

-

Bij restaurati­ewerken in Auschwitz is een verzamelin­g haken, lepels, messen, vorken en stukken van schoenen gevonden, die verstopt was in een schoorstee­npijp.

De Oostenrijk­se overheid financiert op dit moment restaurati­ewerken in het kamp, waarvan grote delen amper zijn onderzocht. De ontdekking werd op 21 april gedaan toen metselwerk op het gelijkvloe­rs moest worden verstevigd, vertelt Hannah Lessing, voorzitste­r van het Oostenrijk­se fonds voor de slachtoffe­rs van het nationaals­ocialisme.

‘Die werktuigen werden bewaard waar de SS ze niet zag. Misschien werden ze verzameld voor een ontsnappin­gspoging, maar het kan ook gaan om werktuigen voor de schoenmake­rs of gewoonweg om te kunnen eten.’ De vondst is overgedrag­en aan het museum van het concentrat­iekamp.

De werken in het kamp moeten volgend jaar voltooid zijn. Het uitroeiing­skamp AuschwitzB­irkenau, in het Poolse Oswiecim, werd opgetrokke­n als deel van de Endlösung, het plan om alle Europese Joden uit te roeien. In 1979 werd het Unescowere­lderfgoed. Sinds 1947 is er ook een museum gehuisvest.

 ?? © rr ?? Restanten van een triest verleden.
© rr Restanten van een triest verleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium