De Standaard

Baas Disney+ wordt baas Tiktok

-

Het is een toptransfe­r in de media: Kevin Mayer wordt de eerste ceo van Tiktok. Mayer komt van Disney, waar hij hoofd was van de afdeling ‘direct to consumer & internatio­nal’. In mensentaal: hij was een van de drijvende krachten achter de lancering van Disney+, de concurrent van Netflix die in zijn eerste halfjaar 54 miljoen abonnees wist te werven. Voordien rijfde Mayer voor Disney belangrijk­e studio’s binnen als Pixar, Marvel Entertainm­ent, Lucasfilm en 21st Century Fox.

Op 1 juni gaat Mayer aan de slag bij het Chinese bedrijf Bytedance. Hij wordt er ceo van Tiktok, de app om video’s van vijftien seconden te delen, die vooral bij jonge tieners erg populair is. Sinds zijn lancering buiten China in 2017 is hij twee miljard keer gedownload.

Toen Bob Iger in februari opstapte als ceo van The Walt Disney Company, verwachtte Mayer hem op te volgen, gezien het succes van Disney+. Maar het werd Bob Chapek, toen hoofd van de afdeling Parks, Experience­s and Products. Dat Mayer nu wordt opgevolgd door Rebecca Campbell van dezelfde afdeling, bewijst hoe belangrijk de pretparken en merchandis­ing voor Disney zijn.

De Amerikaans­e overheid wantrouwt Tiktok, omdat het bedrijf controle toelaat door de Chinese regering. Dat Mayer voor het Chinese bedrijf koos, bewijst dan ook hoe belangrijk Tiktok is geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium