De Standaard

Terug naar de toekomst

- Freelance journalist © rr ‘Tales from the loop’, integraal op Amazon Prime Video. ¨¨¨¨¨

Naar verluidt heeft Natha niel Halpern amper een week nodig gehad om het achtdelige Tales from the loop op papier te zet ten. Hij had maar het gelijknami­ge koffietafe­lboek van de Zweedse kunstenaar Simon Stålenhag moeten doorblader­en en de rest was vanzelf gekomen. Dertienine­endozijnte­levi sie is het nochtans niet.

Wel is het een van de beste, origineels­te en tegelijk meest hartverove­rende reeksen van het moment. Ook al hoor je er niemand over. Dat komt doordat je het alleen op Amazon Prime Video kunt bekijken. En dat de reeks zich niet eenduidig laat labelen, zit er wellicht ook voor iets tussen.

In zekere zin is het scifi, maar dan vooral vanwege de bizarre zaken die zich afspelen in Mercer, Ohio. In de jaren 80 bevindt zich daar de ‘loop’, een laboratori­um waar men tamelijk hoogmoedig de mysteries van het universum wil ontrafelen.

Maar het raadselach­tige dat we te zien krijgen, speelt zich haast uitsluiten­d buiten dat labo af. Zo vinden twee jongens in het bos een soort capsule die hen in staat stelt om onderling van lichaam te wisselen. De ene leert al snel dat het leven makke lijker is en betere perspectie­ven biedt in de gedaante van zijn kameraad. In een andere aflevering weet een tienermeis­je de tijd te bevriezen. In het gezelschap van haar nieuwe lief kan ze zo die fase van prille gelukzalig­heid eindeloos oprekken.

Tales from the loop is een melancholi­sche reeks in een retrofutur­istische verpakking. Ze kijkt vol compas sie naar de onbeholpen­heid, het gesakker en geploeter dat ons mens(elijk) maakt. Van flitsende special effects of pocherige hocus pocus is nergens sprake, dat zou alleen maar afleiden.

De maker haalde inspiratie uit de kunstwerke­n van Stålenhag, een homo nostalgicu­s die taferelen uit zijn kindertijd in het hoge noorden verbeeldt en daar (voor die tijd) futuristis­che elementen aan toevoegt – mechanisch­e robots, bijvoorbee­ld. Dat een aflevering geregissee­rd werd door Andrew ‘WallE’ Stanton, lag enigszins voor de hand. Ook Jodie Foster zat in de regiestoel, net als onze eigenste Tim Mielants (De Patrick).

Er zijn geen cliffhange­rs of vaste hoofdrolle­n in de acht aflevering­en, die ook op zichzelf staan. Wel zijn er voortreffe­lijke acteurs wier personage in de ene aflevering op het voorplan treedt, maar later in de reeks alleen nog in de marge opduikt.

Tales from the loop is wonderscho­on, traag en poëtisch. Ongeschikt om gulzig te verorberen. Genadeloze bingers vinden er vast niets aan.

De reeks kijkt vol compassie naar de onbeholpen­heid, het gesakker en geploeter dat ons mens(elijk) maakt

 ??  ?? ‘Tales from the loop’ is wonderscho­on, traag en poëtisch.
‘Tales from the loop’ is wonderscho­on, traag en poëtisch.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium