De Standaard

‘De eerste contactloz­e betaling is een drempel voor veel consumente­n, maar daarna volgt de rest vanzelf ’

- Worldline

ker.

Apple Pay is in ons land voorlopig alleen beschikbaa­r voor klanten van BNP Paribas Fortis en zijn dochters Fintro en Hello Bank. KBC is van plan om deze formule in de loop van dit jaar aan zijn betaalaanb­od toe te voegen. Google Pay, de evenknie voor Androidtoe­stellen, is beschikbaa­r bij BNP Paribas Fortis en KBC.

2. Met een kaart betalen zonder pincode, is dat wel veilig?

Voor contactloz­e kaartbetal­ingen gelden strikte limieten. Per transactie kunt u maximaal 50 euro betalen. Met opeenvolge­nde kaartbetal­ingen zonder pincode kunt u maximaal 100 euro uitgeven. Gaat u over een van beide limieten, dan moet u toch uw pincode intikken. Of met andere woorden: bij verlies of diefstal van uw kaart kunt u nooit meer kwijt zijn dan 100 euro. Dat risico loopt u ook als er twee briefjes van 50 euro in uw portemonne­e zitten.

‘Het risico om per ongeluk te betalen als u met uw portemonne­e in de buurt van een betaalterm­inal komt, is zo goed als onbestaand­e. De kaart en de terminal maken alleen contact als ze vlak bij elkaar worden gehouden’, legt Isabelle Marchand van de bankenfede­ratie Febelfin uit. ‘Ook misbruik door criminele organisati­es is zeer onwaarschi­jnlijk. Ten eerste valt er maximaal 50 euro te verdienen per slachtoffe­r. Dat weegt niet op tegen de inspanning­en die een fraudeur hiervoor moet doen. Omdat het om elektronis­che transactie­s gaat, is de fraude bovendien gemakkelij­k op te sporen.’

ERIC SPAPENS

De betalingsl­imieten gelden alleen voor contactloz­e kaartbetal­ingen. Met uw betaalapp of smartphone kunt u ook grotere bedragen betalen. In dat geval zijn de normale veiligheid­svereisten van de Europese richtlijn PSD2 van toepassing. Voor elke betaling moet u zich op twee manieren identifice­ren (uit drie mogelijkhe­den): met iets wat u kent (bijvoorbee­ld uw pincode of een paswoord), met iets wat u bent (bijvoorbee­ld uw vingerafdr­uk) of met iets wat u bezit (uw smartphone of kaart).

3. Wat kan ik doen om misbruik met mijn contactloz­e kaart tegen te gaan?

Eerst en vooral: blijf alert en controleer het bedrag op de terminal voor u betaalt.

Om misbruik tegen te gaan na verlies of diefstal kunt u bij sommige banken de optie activeren om na elke contactloz­e betaling een berichtje te ontvangen. Zo merkt u het meteen als uw kaart wordt misbruikt en kunt u ze onmiddelli­jk blokkeren. Blokkeer de kaart veiligheid­shalve ook meteen zodra u verlies of diefstal vaststelt.

Tot slot kunt u de contactloz­e optie van uw kaart ook (laten) desactiver­en. ‘Iedere kaarthoude­r heeft die mogelijkhe­id, maar slechts 1 procent van onze klanten heeft dat ook effectief gedaan’, zegt Valéry Halloy van BNP Paribas Fortis.

4. Kan ik mijn geld recuperere­n bij misbruik?

‘Is er geld van uw rekening verdwenen na verlies van uw kaart? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank’, adviseert Isabelle Marchand. ‘Als er geen sprake is van een grove nalatighei­d of fraude door de klant betaalt uw bank de schade in principe terug. Dit wordt geval per geval bekeken.’

Volgens de PSD2richtl­ijn mag uw bank maximaal een franchise van 50 euro aanrekenen bij diefstal, verlies of onrechtmat­ig gebruik van een betaalinst­rument. Dat kan bijvoorbee­ld uw kaart zijn, uw smartphone of uw smartwatch. Deze beschermin­g valt weg als u zelf fraudeert of een grove nalatighei­d begaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium