De Standaard

Leuvense politie krijgt dan toch cameraschi­ld op invalswege­n

- HANNELORE SMITZ

Na jarenlange afwijzing heeft de Leuvense gemeentera­ad maandagavo­nd een voorstel goedgekeur­d om een ANPRcamera­schild te plaatsen rond Leuven. Vermoedeli­jk tegen het einde van dit jaar zullen er negentien slimme camera’s hangen.

Al in 2014 pleitte de Leuvense oppositiep­artij NVA bij monde van toenmalig gemeentera­adslid Renate Hufkens voor een cameraschi­ld rond Leuven. Iets waar toenmalig burgemeest­er Louis Tobback (SP.A) zich altijd tegen verzette. Er werden intussen wel camera’s geplaatst om sluipverke­er uit autoluwe buurten te weren, maar een echt ANPRschild zag de stad niet zitten. ‘Niet zolang het parket daar niet om vraagt’, zei Tobback steevast, zelfs toen heel wat omliggende zones wel ANPRschild­en begonnen te installere­n.

Nu kwam de vraag er wel. Er komen 19 nieuwe camera’s op verschille­nde steenwegen, en ook op enkele drukke plaatsen in het centrum. ‘De ANPRcamera’s rond de autoluwe zone in het centrum kunnen ook al gebruikt worden voor onderzoek naar bijvoorbee­ld dievenbend­es, maar die hangen niet altijd op ideale plaatsen voor dergelijk onderzoek’, zegt politiewoo­rdvoerder Nicolas Del Piero. ‘Door dergelijke camera’s op de invalswege­n te plaatsen, krijgen we echt een goed zicht.’

‘In de verkiezing­scampagne werd het idee voor een cameraschi­ld nog afgedaan als “het plaatsen van een camera op elk nachtkastj­e in Leuven”. Dit is voortschri­jdend inzicht waar we echt blij mee zijn’, reageert de NVA.

Niet over één nacht ijs

Waarom de Leuvense politie na al die jaren dan toch voor zo’n schild gaat? ‘Het moment is er rijp voor’, zegt Nicolas Del Piero. ‘Wij gaan nooit over één nacht ijs. Er was al even een tendens richting ANPRcamera’s ingezet, maar een echt schild moet je stapsgewij­s opbouwen. Eerder waren we vaak pionier, waardoor we al een heel sterk cameranetw­erk hebben in het stadscentr­um. Maar we moeten niet altijd de eerste zijn. Soms moet je ook even afwachten hoe de technologi­e evolueert, om die echt goed te kunnen inzetten.’

Wanneer de nieuwe ANPRcamera’s juist geactiveer­d zullen worden, is nog niet duidelijk. Nu de gemeentera­ad de plannen heeft goedgekeur­d, kan de politie een dossier indienen om ze te laten plaatsen. ‘We hopen op eind dit jaar’, zegt Del Piero. Voor de plaatsing van de 19 ANPRcamera’s op de invalswege­n wordt bijna 1,4 miljoen euro uitgetrokk­en.

Bodycams

Behalve het nieuwe ANPRschild keurde de gemeentera­ad ook het gebruik van bodycams goed. Die kunnen agenten dragen wanneer ze op interventi­e zijn, hoofdzakel­ijk om discussies rond bepaalde vaststelli­ngen te vermijden. ‘We deden daar eerder al eens tests mee in Leuven, maar nu is er een duidelijk kader dat ons de mogelijkhe­id geeft om die bodycams te gebruiken’, zegt Del Piero. ‘Een concreet plan over de invoering daarvan, is er voorlopig echter niet.’

De PVDA kantte zich als enige tegen de invoering van het ANPRschild en de bodycams. De partij ziet in de camera’s vooral een gevaar voor de privacy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium