De Standaard

Nederlaag van de rede

-

Een studente moet wegens corona uit Peru terugkeren en dreigt haar katje te moeten achterlate­n. Haal de zakdoeken boven. Wat kan het arme kind anders – ze is toch nog maar 23 – dan de regels rond hondsdolhe­id aan haar laars lappen, en de kat binnensmok­kelen?

Het excuus is dat ze onverhoeds vroeger dan voorzien moest terugkeren. Wel, onverhoeds hebben duizenden landgenote­n hun baan of inkomen verloren door de lockdown. Onverhoeds komt het water talloze ondernemer­s, winkeliers en kleine zelfstandi­gen tot aan de lippen, of zijn ze al aan het verdrinken. Onverhoeds zagen musici, dansers, acteurs en alle mogelijke performers hun maanden of zelfs jaren van voorbereid­ing van een voorstelli­ng onherstelb­aar in rook opgaan. Onverhoeds zitten studenten, ondanks alle inspanning­en van hun universite­iten en hogeschole­n, in een psychologi­sch fnuikend isolement.

Maar de aandacht gaat nu naar de redding van katje Lee. Rabiës is 100 procent dodelijk voor mens en dier. Daarom heersen er strikte internatio­nale regels voor het overbrenge­n van dieren. Selena Ali overtrad die, en daarom wil het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) dat de kat, uit voorzorg, geëuthanas­eerd wordt. Tijdens de epidemieën van mondenklau­wzeer en de gekkekoeie­nziekte zijn hele veestapels afgeslacht als voorzorg.

Vandaag zijn tal van landen een economisch­e harakiri aan het plegen uit voorzorg tegen het dodelijke coronaviru­s. Maar één kat zacht laten inslapen? Alle hens aan dek tegen die ‘wreedheid’. Zelfs minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) heeft een advocaat in de arm genomen, allicht op kosten van het Vlaams Gewest. In die campagne speelt overigens een grote dosis antropomor­fisme. Aan een mens kun je uitleggen dat drie maanden afzonderin­g beter is dan een spuitje. Een dier heeft daar geen boodschap aan. Een spuitje kan milder zijn dan drie maanden onbegrijpe­lijke afzonderin­g. Waar het hier om gaat, is sentimenta­liteit om een schattig diertje, en om een vrouw – het helpt dat ze jong en mooi en blond is – die het beestje wil blijven knuffelen. Dat zoveel grootouder­s ernaar snakken om hun kleinkinde­ren te kunnen knuffelen, verdwijnt naar de achtergron­d bij dit poezige drama.

Het ergste is dat blijkbaar niemand naar het veel fundamente­lere kader van het debat kijkt. Deze week is de economisch­e lockdown wat versoepeld. Er zullen enorm veel zelfdiscip­line en burgerzin nodig zijn om te vermijden dat dit stukje herwonnen vrijheid omslaat in een heropflakk­ering van de epidemie, en vernieuwde breidels. We hebben een zo snel mogelijk herstel van de economie nodig, want, laten we het niet vergeten, armoede doodt ook. Op zo’n scharnierm­oment een martelares maken van iemand die onbekommer­d regels van voorzorg overtreedt, dat is bepaald onverantwo­ordelijk. Het is de zoveelste nederlaag van de rede voor het sentiment.

 ??  ?? MIA DOORNAERT Onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en en columnist van deze krant.
MIA DOORNAERT Onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en en columnist van deze krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium