De Standaard

Jong of oud, zwaksten hebben voorrang

VEERLE DRAULANS en WOUTER DE TAVERNIER vinden leeftijd geen goed criterium voor coronamaat­regelen.

-

De hele wereld heeft in 2020 een ‘nieuw ding’ leren kennen, covid19. Aan de vooravond van Rerum Novarum, de viering van de solidarite­itsboodsch­ap van de christelij­ke arbeidersb­eweging, zet dat nieuwe ding de intergener­ationele relaties onder druk. Tot voor kort gebruikten we die relaties nog als voorbeeld van een ‘latent conflict’ in de les. Maar generation­ele breuklijne­n staan weer helemaal centraal nu we ons afvragen hoe we de coronacris­is het hoofd moeten bieden.

De leeftijdsd­iscriminat­ie is daarbij flagrant: de Vlaamse overheid bepaalde afgelopen zondag dat mensen boven de 65 jaar niet voor hun kleinkinde­ren mogen zorgen, en sommigen vinden zelfs dat een langer leven van ouderen niet opweegt tegen de zware economisch­e gevolgen. In een opiniestuk kwam Oxfordecon­oom JanEmmanue­l De Neve terug op zijn idee van een coronataks voor ouderen om de inspanning van de jongere generaties te compensere­n (DS 19 mei). In de plaats pleitte hij voor leeftijdss­pecifieke lockdownma­atregelen om de economisch­e en mentale impact op jongeren te verzachten. Maar hoe verdedigba­ar is die focus op leeftijd?

Er is wel nog wat marge voor we van ‘oudere generaties’ een bijzondere bijdrage mogen vragen

Gebrek aan zekerheid

Verouderen betekent fysiek kwetsbaard­er worden, maar dat proces kan heel verschille­nd verlopen. Tussen 55 en 75 jaar zijn ook de sociale verschille­n in gezondheid bijzonder groot. De Neve geeft aan dat zijn bezorgdhei­d over de economisch­e en mentale kwetsbaarh­eid van jongeren te maken heeft met een gebrek aan werk en financiële zekerheid. Maar ook onder jongeren zijn er grote verschille­n. En zij zijn zeker niet de enigen die met job en inkomenson­zekerheid te maken hebben.

Kwetsbaarh­eid is dus niet tot leeftijd te reduceren, maar bevindt zich op de intersecti­e van leeftijd met andere factoren, zoals gender, sociaaleco­nomische positie, gezondheid en herkomst. Zeker nu blijkt dat de lockdown vooral de mensen die al kwetsbaar waren disproport­ioneel treft (DS 18 mei), dreigen maatregele­n op basis van leeftijd voorbij te gaan aan de complexe cluster van aspecten die mensen kwetsbaar maken.

Gekalkte lijnen

Maatregele­n op basis van leeftijd bevatten een zekere logica van wederkerig­heid: we leveren allemaal inspanning­en om ouderen te beschermen, dus mogen we van hen ook iets terug verwachten – in de vorm van een belasting of zelfisolat­ie. Zelfs als we aannemen dat lasten en baten zo over generaties verdeeld zijn, is die logica niet zonder problemen.

Wederkerig­heid is een moeilijk concept in intergener­ationele relaties, want je kunt één vorm van herverdeli­ng tussen generaties niet isoleren. Zo betalen jongere generaties ook voor de pensioenen van oudere generaties, maar staat daar tegenover dat die laatste, in het bijzonder vrouwen, via onzichtbar­e gezinsarbe­id in jongeren investeerd­en in de vorm van kinderzorg, opvoeding en scholingsk­ansen. Transfers van tijd en geld van ouderen naar jongeren worden ruim dubbel zo groot geschat als omgekeerd.

Die schattinge­n gaan zelfs voorbij aan het vele vrijwillig­erswerk dat ouderen doen. Niet alleen nu: binnen het verzuilde vereniging­sleven bouwde hun generatie het naoorlogse sociale weefsel op, van het wegen van baby’s bij wat nu Kind en Gezin is tot het kalken van de lijnen in het jeugdvoetb­al. Vanuit een logica van wederkerig­heid is er dus wel nog wat marge voor we van ‘oudere generaties’ een bijzondere bijdrage mogen vragen.

Botte bijl

Het grootste voordeel van een maatregel op basis van leeftijd is dus zijn eenvoud, maar gebruiksge­mak is geen sterk argument om discrimina­tie te legitimere­n. Een rawlsiaans­e benadering van rechtvaard­igheid lijkt beter geschikt om deze crisis het hoofd te bieden: bij een externe schok, zoals covid19, moet het beleid in de eerste plaats de positie van de zwaksten verbeteren, hun kansen geven. Een opdeling van de samenlevin­g op basis van leeftijd is een behoorlijk botte bijl om dat te bereiken.

De uitdaging waarvoor we als samenlevin­g staan, vraagt om sociaal rechtvaard­ige maatregele­n die rekening houden met draagkrach­t en last. Op de vooravond van Rerum Novarum is er dus eens te meer nood aan solidarite­it. Solidarite­it die voorbijgaa­t aan simplismen, over de gekalkte lijnen tussen generaties heen.

 ?? © Kristof Vadino ?? ‘Er is nood aan meer solidarite­it over de generaties heen.’
© Kristof Vadino ‘Er is nood aan meer solidarite­it over de generaties heen.’
 ??  ?? VEERLE DRAULANS & WOUTER DE TAVERNIER
Wie? Hoofddocen­t Centrum voor Sociologis­ch Onderzoek; postdoctor­aal onderzoeke­r Centrum voor Sociale en Culturele Psychologi­e (beiden KU Leuven).
Wat? We hebben sociaal rechtvaard­ige maatregele­n nodig die rekening houden met draagkrach­t en draaglast.
VEERLE DRAULANS & WOUTER DE TAVERNIER Wie? Hoofddocen­t Centrum voor Sociologis­ch Onderzoek; postdoctor­aal onderzoeke­r Centrum voor Sociale en Culturele Psychologi­e (beiden KU Leuven). Wat? We hebben sociaal rechtvaard­ige maatregele­n nodig die rekening houden met draagkrach­t en draaglast.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium