De Standaard

Wanneer mogen wij weer op een kind hopen?

Ook ivfbehande­lingen liggen stil door de coronacris­is. ZEGER TORDOIR hoopt dat de fertilitei­tsklinieke­n snel heropenen. Het gebrek aan perspectie­f valt hem zwaar.

- © nyt

Koppels in een vruchtbaar­heidstraje­ct worden vergeten in de aanpak van de crisis. Corona heeft ons de kans op een snelle zwangersch­ap ontnomen, de Nationale Veiligheid­sraad ontneemt ons het laatste sprankeltj­e hoop: perspectie­f.

Mijn vriendin en ik zijn zes jaar samen. Vier jaar geleden ‘begonnen we aan kinderen’, zoals dat heet. Na wat onderzoek kwam aan het licht dat mijn vriendin PCOS heeft, een syndroom waardoor ze zelden een eisprong heeft. Een behandelin­g met hormonen bleek noodzakeli­jk. Drie jaar geleden kregen we het goede nieuws dat we zwanger waren: twee kinderen in één keer. Ons geluk kon niet op. Tot die dramatisch­e (maar tegelijk ook mooie) maandag 19 februari 2018.

Na 24 weken vonden onze kinderen het al tijd om de wereld te verkennen. Veel te klein en breekbaar kwamen ze ter wereld. De ene had zelfs het ‘geluk’ niet om levend geboren te worden, de andere heeft nog drie kwartier geleefd, wat wettelijk een immens verschil is. Ook daarover kan ik boeken vol schrijven, maar nu gaat het om de rollercoas­ter waarin we sindsdien zijn beland: ivf.

Twee jaar en tien behandelin­gen later

Een aantal maanden nadat we onze tweeling hadden verloren, begonnen we al met ivf. Vol goede moed: we zouden zo wel snel zwanger worden. Twee jaar, tien behandelin­gen, ontelbare echo’s, een scan, een operatie, een biochemisc­he zwangersch­ap, een miskraam en een curettage later, staan we nog steeds met lege handen en een lege buik. Maar er is altijd hoop: de volgende keer is er weer een kans. Jammer genoeg werd ons dat laatste voorlopig ook ontzegd. Niet dat iemand er iets aan kon doen. De coronacris­is treft iedereen.

Mijn vriendin ging de afgelopen week naar de fertilitei­tsarts. Toen ze vroeg wanneer wij weer konden beginnen met de vruchtbaar­heidsbehan­delingen, kreeg ze geen antwoord. De arts wist het niet. En uit haar reactie maakte ik op dat er zelfs geen plan is om deze afdeling weer op te starten.

Wanneer kunnen we opnieuw beginnen? Augustus, september, oktober, november? Geen idee. Dat is zo frustreren­d. De Nationale Veiligheid­sraad neemt overal beslissing­en over: de opening van bedrijven, winkels, scholen, sportclubs … Maar fertilitei­t vergeet de raad. Alsof wij nog niet genoeg verdriet hebben.

‘Fertilitei­t is geen levensnood­zakelijke afdeling in het ziekenhuis.’ Voor de meeste mensen is dat inderdaad gelukkig niet het geval. Maar als ik zie hoe hard mijn vriendin afziet van het gebrek aan perspectie­f, vraag ik mij af wat de definitie is van levensnood­zakelijk. Met 600 mensen aanschuive­n bij de Ikea? Is die nieuwe kast dan wel levensbela­ngrijk? Ik begrijp de economisch­e redenen, die zijn zeker belangrijk. Maar mijn vraag is eenvoudig: waarom mag een fertilitei­tsbehandel­ing niet opstarten? Een afdeling die per definitie hygiënisch moet zijn. Waar je de omstandigh­eden perfect kunt aanpassen om niet met te veel mensen in één ruimte te zijn. Waar de kans op besmetting volgens mij vijfhonder­d keer lager ligt dan wanneer je in een lange rij staat voor een meubelgiga­nt.

Niemand om voor te zorgen

In een artikel op VRT NWS over een ander koppel in dezelfde situatie, zei een arts: ‘Het is nog een groot vraagteken wanneer we mogen opstarten. We wachten in spanning af wat de resultaten zijn van de werkgroepe­n die dat moeten uitwerken.’

Intussen zijn we midden mei en weten de artsen nog steeds

‘Fertilitei­t is geen levensnood­zakelijke afdeling in het ziekenhuis.’ Is een nieuwe kast van de Ikea dan wel levensbela­ngrijk?

niets. Ik las dat ze niet weten of het wel goed is om in deze tijden zwanger te raken. Wat zal de Veiligheid­sraad doen? Iedereen verbieden om kinderen te maken? Voor ons komt het daar nu op neer. Ivf is voor ons de iets minder romantisch­e, maar wel enige manier om onze kinderwens te vervullen. Wanneer mogen we weer hopen op een terugplaat­sing? Om ooit een ‘echte’ moeder en vader te worden, en niet alleen op papier? Weer hopen dat we misschien echt mogen zorgen voor een kind?

Alsjeblief­t, vergeet ons niet.

Corona is voor iedereen moeilijk, voor ons is het extra hard: we mogen amper iemand zien, hebben heel weinig afleiding ‘in ons kot’, we hebben niemand om voor te zorgen, hebben geen toekomstpe­rspectief en we missen onze tweeling harder dan ooit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ZEGER TORDOIR Boortmeerb­eek
ZEGER TORDOIR Boortmeerb­eek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium