De Standaard

De smaak van de bevrijding

-

Volgens zegsperson­en is ongeveer zestig procent van de bars en restaurant­s maandag heropend. Voor zover ik kan zien, is dat hier in het centrum bijna honderd procent. Maar hoewel je de collectiev­e opluchting kunt horen zuchten in de stad, is het nergens druk.

De terrastafe­ltjes staan meters uit elkaar. De gemeente is de bareigenaa­rs tegemoetge­komen door uitbreidin­g van de terrassen toe te staan en geen precariobe­lasting te heffen, maar ondanks dat staan er aanzienlij­k minder tafeltjes dan vroeger. Daarbij zijn ze voor maximaal twee personen. Toch had ik geen moeite om een plekje te vinden, toen ik maandagavo­nd de bevrijding wilde proeven op Piazza delle Erbe.

Obers met mondkapjes en handschoen­en ontsmetten alles. Iemand die opstond van zijn tafeltje en met zijn negroni in zijn hand twee vrienden wilde begroeten aan een ander tafeltje, werd door de serveerste­r teruggestu­urd. Iedereen was extreem voorzichti­g aan het vieren.

Ik stuurde de foto van Stella’s eerste koffie op het terras naar haar zus.

‘Echte kopjes!’ antwoordde zij. ‘Als ze die maar goed wassen. Hier in het ziekenhuis blijven ze binnenkome­n.’

Later op de avond, toen ik weer thuis was, kwam er een ambulance voorrijden bij de terrassen van Piazza delle Erbe. Er werd geen kortademig­e bejaarde ingeladen, maar een omgevallen dronkenlap afgevoerd, zoals dat in de goede oude tijd meerdere keren per avond gebeurde.

Niet lang daarna werd het stil op het plein. De bars waren vroeg dichtgegaa­n. We hoorden de ratten piepen tussen de vuilcontai­ners, wat het vertrouwde geluid van de maandenlan­ge stilte was geweest. Een kat sloop naderbij. De kat was nieuw.

In plaats van weg te zakken bij een zo ongeloofwa­ardig mogelijke Netflixser­ie bleven Stella en ik tot drie uur ’s nachts voor het open raam zitten praten, lachen en samenzwere­n. We hebben wilde plannen voor de toekomst gemaakt.

 ??  ?? ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.
ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium