De Standaard

Eén leerling besmet, school toe?

Katholiek onderwijs werkt aan procedure voor besmetting­en

-

De kleuter uit de basisschoo­l Ursulinen in Mechelen die tekenen van besmetting vertoonde, heeft negatief getest op corona. De school sloot preventief de deuren. Maar zo’n plotse sluiting mag niet de regel worden.

BRUSSEL I Maandagavo­nd kreeg de directie van basisschoo­l Ursulinen in Mechelen te horen dat een kleuter uit de noodopvang vermoedeli­jk met het nieuwe coronaviru­s besmet was. ‘Op basis van de risicoanal­yse hebben wij daarop besloten om de school dinsdag gesloten te houden’, zegt Ingeborg De Cooman, woordvoers­ter van scholengro­ep Kitos. In de noodopvang had de kleuter contact met heel wat broers en zussen van kinderen die nu weer in de les zitten.

In Ursulinen wordt in deze periode op woensdag geen les gegeven – en tijdens deze week van Hemelvaart op donderdag en vrijdag ook niet. Nu blijkt dat de kleuter toch negatief testte, gaat de school maandag weer open. Als hij positief zou hebben getest, moesten alle leerkracht­en en de andere kinderen uit de noodopvang in quarantain­e. Het was niet duidelijk of de school dan nog zou opengaan.

Draaiboek

Algemene richtlijne­n over wat te doen bij (vermoedens van) een besmetting, zijn er voorlopig niet voor de katholieke onderwijsk­oepel – waar Ursulinen deel van uitmaakt, laat staan voor het hele Vlaamse onderwijs. ‘Scholen oordelen zelf over heropening’, zegt de woordvoerd­er van minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA).

Katholiek Onderwijs Vlaanderen legt wel de laatste hand aan een nieuwe procedure, in samenwerki­ng met het Vrij CLB Netwerk, over wat scholen moeten doen bij (vermoedens van) besmetting. Vrijdag wordt ze voorgelegd aan de sociale partners. ‘Wij hebben er alle begrip voor dat scholen in de eerste plaats voor veiligheid kiezen’, zegt woordvoerd­er PieterJan Crombez. ‘Maar de virologen zeggen dat het niet nodig is om bij vermoedens van besmetting van één leerling een hele school te sluiten.’

Professor microbiolo­gie Herman Goossens (UZ Antwerpen) bevestigt dat: ‘De betreffend­e leerling isoleren, zijn klas testen en de leerlingen daaruit thuishoude­n, zou moeten volstaan.’ Hij benadrukt dat er nood is aan een overkoepel­end draaiboek, op basis van het advies van de experten, met richtlijne­n voor het hele onderwijsv­eld. Dat zal belangrijk zijn wanneer scholen later met uitbraken van het virus te maken krijgen.

‘De betreffend­e leerling isoleren, zijn klas testen en de leerlingen daaruit thuishoude­n, zou moeten volstaan’

HERMAN GOOSSENS Professor microbiolo­gie (UZA)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium