De Standaard

EEN COLLECTIEV­E STAP TERUG

- RUBEN MOOIJMAN

Van alle menselijke verwezenli­jkingen is vooruitgan­g de meest fundamente­le. De geschieden­is van de mens kenmerkt zich door een continu streven naar een beter, langer, gezonder, comfortabe­ler, zinvoller, bevredigen­der en boeiender leven. Sinds vele decennia is de curve opwaarts gericht. De menselijke ontwikkeli­ng, gemeten in welvaart, gezondheid en opleidings­niveau, ging er jaar na jaar op vooruit. Ondanks natuurramp­en, oorlogen en de financiële crisis. Maar het nieuwe coronaviru­s dreigt die trend nu te doorbreken.

Voor het eerst sinds de Verenigde Naties in 1990 de Index van de Menselijke Ontwikkeli­ng zijn gaan opstellen, zou de mensheid een collectiev­e stap achteruitz­etten. De vooruitgan­g van de afgelopen zes jaar kan in één enkel jaar teniet worden gedaan. Dat is een droevigmak­ende gedachte. Maar tegelijk dwingt de vaststelli­ng ons ook om na te denken over wat de Verenigde Naties het systemisch­e karakter van de pandemie noemen. Dit is tegelijk een gezondheid­sén een welvaarts én een sociale crisis, die bovendien geen enkel land ter wereld spaart. Kwesties als de toegankeli­jkheid van kustappart­ementen, de voortzetti­ng van de voetbalcom­petitie of de snelheid waarmee mondmasker­s geleverd worden, verbleken bij de vaststelli­ng dat het virus de moeizaam bevochten lotsverbet­ering van vele miljoenen wereldburg­ers teniet zal doen.

De effecten van de schok kunnen lang blijven nazinderen, waarschuwe­n de Verenigde Naties in het rapport waarin de gevolgen van het virus op de menselijke ontwikkeli­ng worden geanalysee­rd. Zelfs toekomstig­e generaties kunnen er de gevolgen van dragen. De indirecte effecten van de crisis kunnen zwaarder blijken te zijn dan de directe.

Een tweede belangrijk­e vaststelli­ng is dat de crisis niet iedereen in gelijke mate raakt. De meest kwetsbaren worden naar verhouding extra zwaar getroffen. Dat geldt in België, waar de effecten van de onderwijsa­chterstand, de intrafamil­iale spanningen en het inkomensve­rlies niet evenredig over de bevolking verdeeld zijn. Maar het geldt ook wereldwijd, waar landen met een sterk sociaal stelsel, een goed functioner­ende overheid en een relatief schokbeste­ndige economie beter in staat zijn de gevolgen te dragen dan landen met meer fragiele instelling­en en zwakke economisch­e structuren.

De achteruitg­ang in menselijke ontwikkeli­ng lijkt niet meer te voorkomen. Wat ons nog rest, is het besef dat die achteruitg­ang voor sommigen harder aankomt dan voor anderen. En de mogelijkhe­id om vanuit die vaststelli­ng de meest kwetsbaren te ontzien.

De meest kwetsbaren worden naar verhouding extra zwaar getroffen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium