De Standaard

Dalilla Hans Hermans Cottyn

-

Een zoon had vaardrang. Het was zomers warm en dan trekt het open water. Het is een kind met een hoog drijfvermo­gen. Soms gaat dat in een volgende generatie een beetje vooruit, bij ons nam het een snoekspron­g. Het kost mij bovenmense­lijke inspanning­en om in het water niet meteen naar de bodem te zinken, op de wet van Archimedes bestaan blijkbaar uitzonderi­ngen. Onze zonen zijn waterminne­nde wezens, en daar ben ik blij om, maar ook een beetje jaloers. Want hoe geweldig moet het niet zijn om een duikeend te zijn, kunnen stappen, vliegen én zwemmen, op en onder water?

Op zolder had hij een opblaasbaa­r voorwerp gevonden waarvan hij dacht dat het een boot was, misschien in de war door de roeispanen ernaast. Dingen die vorm en functie verloren hebben, belanden bij ons eerst in de rand van het huis, vooraleer we de moed vinden om ze weg te gooien. Wij hopen altijd dat ze nog tot nut kunnen zijn en bergen ze op in een gedroomd limbo van romantisch knutselwer­k.

Het was geen boot, het was een kapotte zitzak. Hij twijfelde nog of hij daarmee te water zou kunnen gaan. Vertrouwen hebben in de opblaasbaa­rheid der dingen. Nog niet overal het lek in zien. Dat is een mooie gave.

Even later kwam hij triomfante­lijk naar beneden. Hij had bij een vriend een kajak kunnen fixen. Van hard

plastic.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium