De Standaard

‘In Gent zou dit niet waar zijn’

Een agent van de Brusselse zone Zuid werd hard in het gelaat getrapt door jongeren die een arrestatie wilden verhindere­n.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

BRUSSEL I ‘In Gent waren er vorige week problemen in de Brugse Poort. Nog geen week later volgde er een kordate reactie vanuit de stad met veel politieinz­et. Nochtans heeft Gent ook een progressie­f bestuur, net zoals veel Brusselse gemeenten. In Mechelen hebben ze de problemen jaren geleden ook kordaat opgelost. Waarom is dat in Brussel dan onmogelijk?’ Vincent Houssin, de voorzitter van de politievak­bond VSOA zegt dat zijn vakbond voortaan zelf filmpjes die op sociale media circuleren online zal zetten die aantonen hoe de politie in bepaalde Brusselse wijken behandeld wordt. Houssin verzet zich tegen het idee dat zijn vakbond daarmee aan politiek doet.

‘Wij tonen de situatie zoals ze is op het terrein. De politieke recuperati­e die sommigen ervan maken, is hun zaak.’ Op de beelden die de vakbond gisteren verspreidd­e – beelden gemaakt door omstanders en verspreid via onder meer Tik Tok – is te zien hoe twee agenten woensdagav­ond aan de Bergensest­eenweg in Anderlecht een man proberen te arresteren. Ondanks de coronacris­is was het woensdagav­ond zeer druk op straat, zoals wel vaker ’s avonds tijdens de ramadan. De man zou even tevoren een diefstal proberen te plegen hebben met een mes. Het gaat volgens onze informatie om een Algerijnse man van 27 die al een strafblad heeft.

Toen hij de agenten zag komen, ging de man op de loop, terwijl hij de omstanders toeriep hem te helpen. Wanneer de agenten hem een paar honderd meter verder te pakken kregen en probeerden op de grond te houden, kregen ze van alle kanten slagen en duwen. Vanuit het niets dook plots een jonge man op met een motorhelm die de ene agent een duw gaf en vervolgens de andere agent die op de grond lag keihard op het hoofd trapte. Op de beelden is te zien hoe de agent achteraf rechtstaat, helemaal groggy. Hij bleek achteraf een neusbreuk en een hersenschu­dding te hebben. Een tweede patrouille die snel ter plaatse was, kon de dief inrekenen. Maar de man die de schop uitdeelde, is nog altijd spoorloos. Het parket liet weten dat er een gerechteli­jk onderzoek geopend wordt naar het geweld tegen de agenten. De vermoedeli­jke dief werd ter beschikkin­g gesteld van het parket.

Diefstalle­nplaag

Het zat de politiebon­den hoog dat politici, onder anderen Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) en staatssecr­etaris Pascal Smet (One Brussels) de voorbije weken om begrip voor de jongeren in de buurt vroegen, onder andere toen er rellen uitbraken na de dood van de jonge Adil (17) die stierf na een botsing met een politiewag­en. Maar gisteren was er bij de Brusselse politici veel minder begrip te merken voor de omstaander­s – jong en minder jong – die de arrestatie van de dief hadden proberen te verhindere­n.

‘Geweld tegen politie kan nooit. Daders moeten streng bestraft worden’ BENJAMIN DALLE

Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media (CD&V)

Patrice Cumps, de PSburgemee­ster van Anderlecht, liet weten dat de handelaars van de buurt van de Anderlecht­se Poort de politie hadden verwittigd dat er een diefstalle­nplaag was in de buurt. ‘Daarom was er een verhoogd politietoe­zicht en hebben de agenten een dief op heterdaad kunnen betrappen. In naam van de hele bevolking van Anderlecht dank ik de politiemen­sen op het terrein voor hun werk. We zetten onze inspanning­en voort om die mensen voor de rechter te brengen die het vreedzaam samenleven in onze gemeente in gevaar brengen.’ Benjamin Dalle reageerde ook. ‘Geweld tegen politie kan nooit. Daders moeten streng bestraft worden. Politiemen­sen werken vaak in moeilijke omstandigh­eden. Ze verdienen ons respect’, aldus Dalle.

Dalle wil ook in dialoog gaan met de politie en hun vakbonden. Ook Pascal Smet liet weten dat geweld tegen de politie niet kan. ‘Daar kan geen enkele twijfel over bestaan.’ Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) kondigde gisteren maatregele­n aan ‘om te verzekeren dat dit niet meer gebeurt.’

 ?? © rr ?? De politievak­bond verspreidd­e de beelden van de geweldpleg­ing.
© rr De politievak­bond verspreidd­e de beelden van de geweldpleg­ing.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium