De Standaard

Liberalen willen zo breed mogelijke coalitie bouwen

Nu de ‘snuffelron­de’ van Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (SP.A) haar einde nadert, blijkt dat hun liberale gesprekspa­rtners de relance willen aanpakken met een ruime regering.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

BRUSSEL I Het gesprek dat Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (SP.A) woensdag hadden met GeorgesLou­is Bouchez (MR) is ‘tout à fait normalemen­t’ verlopen. Dat alleen al is opvallend. Bouchez had diezelfde dag namelijk in De Morgen gezegd dat de gespreksro­nde van de socialisti­sche voorzitter­s op ‘een kleine staatsgree­p’ leek. Hij liet eerder al verstaan dat hij niet akkoord is met de manier waarop de twee zich het initiatief hebben toegeëigen­d. Aangezien de koning niet betrokken is, moeten de PS en de NVA de klus samen klaren, meent hij. Die wil hij aanvullen met zijn eigen MR, Open VLD en CD&V, ‘de vijf grootste democratis­che partijen’.

Een gesprek met NVAvoorzit­ter Bart De Wever hadden Magnette en Rousseau vorige week al, maar inhoudelij­k was dat naar verluidt ‘weinig verrassend’. Verder laten ze weinig in hun kaarten kijken. Op Open VLD na hebben ze de voorzitter­s van de tien partijen gesproken die kans maken om in een regering te komen. Bij de Vlaamse liberalen is het wachten op de uitslag van de (eerste ronde in de) voorzitter­sverkiezin­gen, die vandaag bekendgema­akt wordt. Maar hoe Magnette en Rousseau daarna zullen verdergaan, bijvoorbee­ld met een start of herstartno­ta, is nog niet duidelijk.

Tegenover de relancepla­nnen die de socialiste­n de voorbije dagen lanceerden – Magnette sprak van een plan van 30 tot 50 miljard – plaatste Bouchez zijn eigen voorstel. Met vooral aandacht voor belastingv­erlagingen voor lage en middeninko­mens, en kleine bedrijven. Maaltijdch­eques en ecocheques wil hij samenbreng­en in één ‘BeCashcheq­ue’ om lokaal te consumeren.

Mijnwerker­spensioen

‘De grootste val die we nu moeten vermijden, is dat we een relancepla­n smeden met partijen die uiteindeli­jk toch niet in de regering stappen, en dan van buitenaf voortduren­d aanvallen lanceren en vinden dat het toch niet genoeg is’, zegt Bouchez aan De Standaard. ‘Dat is de situatie die we nu meemaken met de regering zonder meerderhei­d. Als we een relancepla­n uitwerken dat ettelijke miljarden kost, maar andere partijen vormen dan in de Kamer meerderhed­en om extra miljoenen uit te geven aan mijnwerker­spensioene­n of hogere uitkeringe­n, dan is het geld van je relance uitgegeven voor je begonnen bent.’

De vorming van een regering en het opstellen van een relancepla­n moeten daarom hand in hand gaan, zegt hij. ‘Als je het eens kan worden over de relance, heb je een regering.’ De samenstell­ing van die regering moet net door corona zo breed mogelijk zijn, vindt Bouchez. Waar hij eerder vaak op het paarsgroen­e Vivaldispo­or zat, vindt hij nu dat de NVA zeker in de regering moet. ‘Als we de economisch­e crisis aanpakken, mag geen enkele gemeenscha­p het gevoel hebben niet vertegenwo­ordigd te zijn. Ik heb geen taboes. Ik wil dat de vijf grootste democratis­che partijen in de regering zitten, maar ik kan me voorstelle­n dat anderen dat zullen willen oprekken tot acht partijen (met de SP.A, Groen en Ecolo erbij, red.). Ik ga niets blokkeren. In tegenstell­ing tot anderen, die vaak al garanties willen nog voor ze aan de tafel komen.’

‘Hoe meer, hoe liever’

Het voorval met de omgekeerde erehaag voor premier Sophie Wilmès (MR) zondag toont aan dat de regering aan het eind van haar mogelijkhe­den zit. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) zal zaterdag op de ‘superkern’ voorstelle­n om de omstreden KB’s over de opvorderin­g van medisch personeel, die aan de basis van het protest lagen, on hold te zetten.

Bouchez’ oproep om een zo breed mogelijke coalitie te vormen, krijgt intussen bijval van afscheidne­mend Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten. Ook zij wijst op de impact van corona. ‘We staan voor een periode van heropbouw. Geen enkele partij heeft hierover dé waarheid in pacht. We moeten de beste elementen van partijen combineren. Hoe meer hoe liever’, zegt ze vandaag in een interview met Het Nieuwsblad.

Of dat dan met de NVA en de PS is, dat ‘moeten zij elk voor zichzelf uitmaken’. ‘Daar hebben wij als liberalen geen impact op’, zegt Rutten. ‘Kunnen wij samenwerke­n met de NVA? Zeker. Kunnen we samen goede dingen doen? Ja, dat bewijzen we in de Vlaamse regering. Maar kunnen we enkel met de NVA besturen? Natuurlijk niet. Dat kunnen we ook perfect zonder de NVA. Wij zijn een onafhankel­ijke partij.’

‘We moeten vermijden dat we een relancepla­n smeden met partijen die niet in de regering stappen’

GEORGESLOU­IS BOUCHEZ

MRvoorzitt­er

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Conner Rousseau: wat na zijn snuffelron­de komt, is nog onduidelij­k.
© Sebastian Steveniers Conner Rousseau: wat na zijn snuffelron­de komt, is nog onduidelij­k.
 ?? © Jimmy Kets ?? GeorgesLou­is Bouchez (MR): ‘Ik ga niets blokkeren.’
© Jimmy Kets GeorgesLou­is Bouchez (MR): ‘Ik ga niets blokkeren.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium