De Standaard

Mondmasker­s voor elke Belg niet op tijd, wel iets goedkoper

De miljoenen mondmasker­s die Defensie heeft besteld om aan alle Belgen uit te delen, zijn ten vroegste volgende week allemaal geleverd. Daardoor zakt de factuur wel een beetje.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

BRUSSEL I De eerste lading van de enorme hoeveelhei­d stoffen mondmasker­s die Defensie begin mei heeft besteld, is geleverd. Het Gentse bedrijf Tweeds & Cottons leverde vorige zaterdag al één miljoen maskers, en dit weekend volgen de overige twee miljoen die Defensie er besteld had. Dat is netjes voor de deadline van zondagavon­d 23.59 uur.

Een andere leverancie­r, het Luxemburgs­e Avrox, zal die deadline niet halen. De bestelling bij Avrox is vele malen groter: het gaat om 15 miljoen maskers. Een deel daarvan zal eveneens dit weekend geleverd worden, maar de rest volgt pas volgende week. Na de deadline dus, meldt Defensie in een persberich­t. ‘Iedere dag vertraging in de levering zal, zoals contractue­el voorzien, het onderwerp uitmaken van een boete en dit vanaf 25 mei’, staat daarin te lezen.

Gunstiger factuur

Volgens Le Soir bedraagt de boete per dag 2 procent van de kostprijs van de te laat geleverde maskers, en dit met een plafond van 10 procent van de totale factuur. Die bedraagt 37,5 miljoen euro, wat zou betekenen dat de boete kan oplopen tot 750.000 euro per dag, als Avrox te laat is met de volledige levering. Noch bij Defensie, noch op het kabinet van minister van Defensie Philippe Goffin (MR) kon men die cijfers gisteren bevestigen. Vast staat wel dat de totale factuur ‘gunstiger’ zal worden door de boete.

Defensie zal in ieder geval de factuur pas betalen als alle maskers geleverd zijn én ‘kwalitatie­f aanvaard’ worden. Beide leverancie­rs bezorgden op voorhand stalen en die bleken na tests in zowel een lab van Defensie als in een gespeciali­seerd onafhankel­ijk laboratori­um aan de normen te voldoen.

De bestelling door Defensie kwam er na de belofte van de regering dat elke Belg een gratis mondmasker zou krijgen. Er wordt nog onderzocht hoe de maskers verdeeld zullen worden. De bedoeling is om dat via de apothekers te laten gebeuren. ‘Het distributi­enetwerk is snel en efficiënt en de apothekers zijn het

Defensie zal de factuur pas betalen als alle maskers geleverd zijn én ‘kwalitatie­f aanvaard’ worden

best gevormd om richtlijne­n voor het gebruik en het onderhoud aan de bevolking te geven en ze laten ook een geïndividu­aliseerde verdeling toe’, aldus nog het persberich­t van Defensie.

Twee filters

De regering beloofde voorts nog om alle Belgen twee filters te bezorgen die ze kunnen aanbrengen in zelfgemaak­te maskers. Die bestelling is in handen van minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V). Maar in de maskers die Defensie bestelde, passen die niet. Minister Goffin gaf eerder in het parlement al toe dat de maskers niet compatibel zijn met de filters.

 ?? © getty images ?? De regering heeft beloofd dat elke Belg een gratis mondmasker krijgt.
© getty images De regering heeft beloofd dat elke Belg een gratis mondmasker krijgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium