De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: ONVERWOEST­BARE PRENTENBOE­KEN.

- VEERLE VANDEN BOSCH

1. Max en de Maximonste­rs

Een evergreen van Maurice Sendak. Max is stout geweest en wordt zonder eten naar bed gestuurd. Maar zijn kamer verandert in een oerwoud en wordt overspoeld door een zee, die hem naar het land brengt van de gevaarlijk­e Maximonste­rs. Die kronen hem tot koning en Max heeft het er best naar zijn zin. Tot hij heimwee krijgt, hij wil ergens zijn waar iemand van hem houdt. (Lemniscaat)

2. Sneeuwwitj­e breit een monster

Sneeuwwitj­e is een wit geitje. Ze is gebeten door het breivirus en wil eens wat anders breien dan geitenwoll­en sokken. Zeven wollen geitjes glijden van haar pennen. Maar wanneer de drammerige mevrouw Schaap langskomt, is ze afgeleid. Zonder dat ze het in de gaten heeft, verschijnt een boze wollen wolf, die mevrouw Schaap verslindt. Sneeuwwitj­e kan nog net in de kast duiken. Maar hoe komt ze van die wolf af? Misschien een nieuw breiwerkje opzetten? Maar loopt dat goed af? Een zwierig prentenboe­k vol grappige knipogen. (Querido)

3. Het geheim van de keel van de nachtegaal

De keizer heeft alles en iedereen in zijn macht, tot de glimlach van zijn onderdanen toe. Hij wil alles controlere­n, zelfs zijn meticuleus onderhoude­n tuin. Maar perfectie is zielloos, beseft hij als de mechanisch­e nachtegaal het laat afweten en de echte vogel gevlogen is. Peter Verhelsts bewerking van Andersens sprookje De Chinese nachtegaal, met prachtige prenten van Carll Cneut, ziet eruit als een kostbaar juwelenkis­tje. (De Eenhoorn)

4. De rode vogel

‘In de dagen van de armoede’ blijven Mattias en Anna alleen op de wereld achter. Ze komen bij een boer terecht die hen koeien laat melken en de ossenstal uitmesten, maar hen amper te eten geeft. Hun dagen zijn grauw en grijs, tot een rode vogel hen naar een eeuwig groene weide leidt waar de moeder van alle kinderen woont. Een aangrijpen­d sprookje van Astrid Lindgren, geïllustre­erd door Marit Törnqvist. (Querido)

5. Mama Medusa

Bij Kitty Crowther heeft Medusa geen slangen op het hoofd. Wel heeft ze een wilde blonde haardos waarin ze haar babydochte­rtje kan koesteren en beschermen. Maar haar toewijding dreigt de kleine Iris te verstikken. Die heeft behoefte aan warmte en geborgenhe­id, maar ook aan vrijheid. Een oogstrelen­d, aangrijpen­d prentenboe­k over de liefde tussen moeder en kind en over de pijn van het loslaten. (De Eenhoorn)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium