De Standaard

VRT wil eigen digitale koers varen

- DOMINIQUE DECKMYN

De VRT is bereid om mee te werken aan de ‘Vlaamse Netflix’ van DPG Media en Telenet, maar wil vooral inzetten op haar eigen platform VRT Nu. Daar moet een uitgebreid gratis aanbod te zien blijven, aldus interimceo Leo Hellemans woensdag in de Commissie Media van het Vlaams Parlement. Dat pleidooi kwam er in de laatste van een reeks hoorzittin­gen in de aanloop naar de nieuwe beheersove­reenkomst van de VRT, die de krijtlijne­n voor de volgende vijf jaar uittekent.

Uit de vorige hoorzittin­gen was gebleken dat de commerciël­e mediabedri­jven de VRT graag beter in de pas willen zien lopen, bijvoorbee­ld in het bieden op sportrecht­en. Op het internet is de VRT ook beter terughoude­nd, om niet te concurrere­n met wat kranten doen. Hellemans noemde het ‘ondenkbaar’ dat de VRT zich zou beperken tot lineaire radio en tv.

Over de positie van de VRT in de ‘Vlaamse Netflix’ was Hellemans voorzichti­g. ‘De concrete gesprekken moeten nog beginnen.’ De VRT wordt gevraagd om programma’s aan te bieden in ruil voor een licentieve­rgoeding. Daarnaast is wel ruimte voor samenwerki­ng met DPG en Telenet ‘voor andere projecten’.

Ook de smeekbede van de productieh­uizen om meer VRTgeld hield Hellemans af. ‘Ik begrijp de vraag, maar met de dalende middelen van de VRT is daar geen ruimte voor.’ Hellemans suggereerd­e wel dat er eventueel ‘een extra budget’ van de overheid kan komen voor deze crisisperi­ode.

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, zei ook nog dat de selectie van een nieuwe ceo op koers is en tegen eind juni zal worden afgerond.

 ?? © Danny Willems ?? Nadine Baboy
© Danny Willems Nadine Baboy

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium