De Standaard

‘En de divibokaal gaat deze maand naar ...’

De Nederlands­e nieuwsomro­ep NOS ijvert voor meer diversitei­t in zijn programma’s, maar hanteert daarbij geconteste­erde methodes.

- TOM HEREMANS De wisselbeke­r voor wie het best scoort inzake diversitei­t.

Het was de Nederlands­e weblog Geenstijl die eind vorige week de kat de bel aanbond. Via een bron bij de NOS wist hij de hand te leggen op documenten en emails over het diversitei­tsbeleid van de NOS, de Nederlands­e omroepstic­hting die op de zenders van de openbare omroep NPO de nieuws en actuauitze­ndingen verzorgt.

De nieuwsreda­cties van de NOS, zo bleek, beschikken over een database met gegevens van experts van nietwester­se afkomst, die ze kunnen contactere­n voor een waaier aan onderwerpe­n. Die contactlij­st bevat naast kolommen met de naam, functie, geslacht, specialisa­ties en telefoonnu­mmer van de experts ook een kolom genaamd ‘diversitei­t’, waarin hun etnische achtergron­d staat vermeld. ‘Marokkaans’, ‘Indiaas’ of ‘achtergron­d: Iraans’ staat er bijvoorbee­ld. NOSmedewer­kers kennen de lijst als de ‘divibase’: ze kunnen erin op zoek naar experts met een migratieac­htergrond die ze aan het woord kunnen laten over een thema dat ze in een uitzending behandelen. Als hen dat lukt, neemt de diversitei­t in die programma’s toe. ‘Etnische profilerin­g’, noemde Geenstijl dat onomwonden.

En het wordt nog erger. Om programmam­akers aan te moedigen meer vrouwen en mensen met een migratieac­htergrond aan bod te laten komen, reikt de hoofdredac­tie van de NOS maandelijk­s de ‘divibokaal’ uit: een wisselbeke­r die gaat naar de journalist of programmam­aker wiens programma die maand het best scoorde inzake diversitei­t.

Geenstijl deed daar erg smalend over, maar was niet alleen. ‘De witte man slaat de andere witte man op de schouder omdat hij een zwarte vrouw in beeld brengt’, vatte diversitei­tsexperte Rosemarie Buikema van de Universite­it Utrecht het samen in NRC Handelsbla­d. ‘Dat is natuurlijk vernederen­d.’

Symptoombe­strijding

De beker en de lijst kwamen zelfs op de politieke agenda. Er werden vragen gesteld in de Tweede Kamer. Martin Bosma van de PVV van Geert Wilders, had het net als Geenstijl over etnische profilerin­g. Volgens Zohair el Yassini van de liberale VVD reduceert de ‘divibase’ mensen met een migratieac­htergrond tot hun afkomst of geslacht. ‘Het voelt een beetje alsof journalist­en van de NOS op safari gaan om exotische diertjes te zoeken om zo een trofee te winnen’, schreef hij op Twitter.

Ook journalist en schrijver Erdal Balci was misnoegd. Op Twitter vroeg hij zich af of hij misschien ‘gematst was vanwege zijn afkomst’, en in de Volkskrant schreef hij een vlammende column tegen het diversitei­tsbeleid van de NOS: ‘De diversitei­tseis is symptoombe­strijding.’

Algemeen hoofdredac­teur Marcel Gelauff van NOS Nieuws heeft intussen besloten de divibokaal af te voeren, maar hij blijft de divibase verdedigen. ‘Je bent anders geneigd om mensen uit je eigen groep te zoeken, en uit je bekende contacten te putten’, zegt hij aan NRC. ‘Het gaat niet vanzelf. Je moet je er actief voor inspannen. Na jaren van praten en goede bedoelinge­n zijn we daar wel achter.’

De Nederlands­e openbare omroep NPO heeft, net als de VRT, de opdracht toe te zien op diversitei­t in zijn programma’s, maar krijgt daar, in tegenstell­ing tot de VRT, geen streefcijf­ers voor opgelegd.

‘Het voelt alsof journalist­en van de NOS op safari gaan om exotische diertjes te zoeken om zo een trofee te winnen’ ZOHAIR EL YASSINI

Tweede Kamerlid, op Twitter

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium