De Standaard

Nieuwe grafiek laat archeologe­n vondsten nauwkeurig­er dateren

De vulkaan op Santorini ontplofte waarschijn­lijk decennia eerder dan gedacht. En homo sapiens OestIsjim leefde duizend jaar later. Koolstofda­tering werd verfijnd, en dat levert interessan­te inzichten op.

- TOMAS VAN DIJK

Paleontolo­gen en antropolog­en zijn wild enthousias­t, getuigen de talloze euforische berichten op Twitter

De neergang van het Minoïsche Rijk en zelfs de Plagen van Egypte uit de Hebreeuwse Bijbel worden ermee in verband gebracht: de vulkaanuit­barsting op het Griekse eiland Santorini. De ontploffin­g, meer dan 3.500 jaar geleden, veroorzaak­te een immense tsunami in de Middelland­se Zee.

‘Het gebeurt maar zelden dat de historisch­e wetenschap en mijn vakgebied zo toegespits­t zijn op hetzelfde thema’, zegt isotoopfys­icus Hans van der Plicht van de Rijksunive­rsiteit Groningen. Hij is de eerste auteur van een artikel in het vakblad Radiocarbo­n dat deze week verscheen en dat veel stof deed opwaaien. Het artikel beschrijft een op het eerste gezicht wat saai onderwerp: een grafiek die aangeeft hoeveel van de instabiele koolstof14­isotoop er de afgelopen 50.000 jaar in de lucht hing.

Het is een ijkgrafiek waarmee archeologi­sche vondsten en gebeurteni­ssen nauwkeurig­er gedateerd kunnen worden. Paleontolo­gen en antropolog­en zijn wild enthousias­t, getuigen de talloze euforische berichten op Twitter. Het vakblad Nature wijdde een groot verhaal aan de studie.

Te simplistis­ch

Hoe werkt koolstofda­tering? In een notendop. Koolstof komt voor in drie smaken (isotopen): de stabiele koolstof12 en koolstof13, en de instabiele koolstof14. Planten nemen koolstof op en bouwen het in door hun fotosynthe­se. Via de planten komen de isotopen uiteindeli­jk ook in mensen en dieren terecht. C14 is radioactie­f en vervalt. Hoe minder van deze koolstof wordt aangetroff­en in organische restanten, hoe ouder dus die vondsten.

Bij de berekening gaat men ervan uit dat de hoeveelhei­d koolstof14 in het milieu constant is geweest in tijd en ruimte. Maar dat is te simplistis­ch. Tijdens periodes van sterke zonneactiv­iteit komt er meer straling op aarde, waardoor meer C14 ontstaat.

Een dertigtal onderzoeks­instituten, waaronder de groep van Van der Plicht, hebben de ijkgrafiek nu nauwkeurig­er vastgestel­d. Daarvoor keken ze onder andere naar laagjes sediment uit een meer in Japan, het Suigetsume­er. Die afzettinge­n vormen een soort jaarringen. Daarmee konden de wetenschap­pers zo’n 50.000 jaar terug in de tijd.

In hun publicatie geven ze een voorproefj­e van de implicatie­s. Zo

schrijven ze dat OestIsjim, de oudste homo sapiens die ooit gevonden is in Eurazië (nu ja, zijn dijbeen is gevonden), waarschijn­lijk niet 41.000 jaar geleden leefde, maar 40.000 jaar geleden.

En de curves beslechten hopelijk ook een decennia oude wetenschap­pelijke twist over de Minoïsche uitbarstin­g op Santorini. Vond die plaats rond het jaar 1500 voor Christus of eerder in de buurt van 1600 voor Christus? Dat laatste, zo blijkt nu.

 ?? © belga ?? De vulkaan van Santorini barstte vroeger uit dan tot nu toe gedacht.
© belga De vulkaan van Santorini barstte vroeger uit dan tot nu toe gedacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium