De Standaard

TERUG NAAR DE KUST

- FOTO’S SEBASTIAN STEVENIERS

De eigenaars van de stacaravan­s in de Marvaparke­n in Middelkerk­e zijn tevreden (foto’s): sinds woensdagav­ond mogen tweedeverb­lijvers weer naar hun buitenverb­lijf. Velen trokken voor het hemelvaart­weekend naar de kust, al was het er geen koppenlope­n.

De Nationale Veiligheid­sraad besliste vorige week nog dat tweedeverb­lijvers ten vroegste vanaf 8 juni weer zouden worden toegelaten, maar de federale en de deelstaatr­egeringen hieven het verbod om naar een tweede woonst te reizen, vervroegd op.

Ook langetermi­jnhuurders vallen onder de beslissing. ‘Het gaat niet alleen om eigenaars van chique villa’s, ook caravaneig­enaars hebben het recht om naar hun tweede verblijf te gaan’, zei premier Sophie Wilmès (MR). Eigenaars mogen met hun gezin naar het buitenverb­lijf en hun bubbel mag mee. ‘Een huishouden, ongeacht de grootte, mag thuis of in de tweede verblijfpl­aats tot vier personen ontvangen’, staat in het ministerie­el besluit.

Hoe blij vele tweedeverb­lijvers ook waren, in de Wetstraat is niemand te spreken over de chaotische communicat­ie van vooral Wilmès en Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA). Door Hemelvaart vond de plenaire zitting in de Kamer uitzonderl­ijk woensdag plaats, op zowat hetzelfde moment als die in het Vlaams Parlement. Jambon kondigde daar de beslissing aan, amper een handvol minuten nadat de premier had laten uitschijne­n dat er nog geen beslissing was.

In de eerste plaats klinken er vragen waarom er een nieuwe Veiligheid­sraad moest samenkomen over alleen maar die kwestie. ‘Sommige tweedeverb­lijvers dreigden met een rechtszaak, maar daar moet je toch tegen kunnen’, klinkt het in regeringsk­ringen. ‘Als je daar vorige week geen beslissing over kon nemen, dan moet je je niet laten chanteren om dat een week later alsnog te doen.’

(mvdr, belga)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium