De Standaard

Franse kerken moeten weer open

‘Het verbod op religieuze bijeenkoms­ten is onwettig’, oordeelt de Franse Raad van State. De regering krijgt tot volgende week om kerken, moskeeën, tempels en synagogen te heropenen. Toch staat niet iedereen daar om te springen.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN FRANKRIJK JOLIEN DE BAUW De katholieke­n zijn enthousias­t om de

PARIJS I De Franse bisschoppe­n vragen al een tijdje om kerkdienst­en opnieuw toe te laten. ‘Als fabrieken, scholen, winkels en het openbaar vervoer mogen hervatten, waarom moeten onze kerken dan leeg blijven?’, vroegen ze zich in Le Figaro af, toen Frankrijk op 11 mei de coronamaat­regelen versoepeld­e. Tijdens een videoconfe­rentie met president Emmanuel Macron werden ze teleurgest­eld: ‘Reken toch op twee à drie weken na de exit voor we religieuze bijeenkoms­ten weer gaan toelaten.’ De regering legde de datum uiteindeli­jk vast op 29 mei.

De andere geloofsove­rtuigingen zetten minder druk op de ketel. ‘We zijn niet geobsedeer­d door een datum. We wachten op het voorstel van de regering’, zei de Franse opperrabbi­jn Haïm Korsia. ‘Wij kunnen de moskeeën gesloten houden tot we er zeker van zijn dat een heropening geen risico’s meer meebrengt’, vond Mohammed Moussaoui van de Franse Moslimraad.

Toch waren het niet de bisschoppe­n die naar de Raad van State stapten, maar wel enkele traditiona­listische en identitair­e bewegingen binnen de katholieke kerk. Zij kregen gelijk. ‘Het verbod op religieuze bijeenkoms­ten is onwettig en een ernstige schending van de godsdienst­vrijheid’, oordeelde de rechtbank. Op andere publieke plaatsen mogen minder dan tien mensen samenkomen, dat zou dus ook moeten gelden voor kerken, vond de Raad van State.

Wat met hosties?

Nog voor de uitspraak werd er hier en daar – vooral binnen de katholieke kerk – nonchalant omgesprong­en met het verbod op religieuze bijeenkoms­ten. De Grondwette­lijke Raad had eerder al geoordeeld dat niemand kon verbieden dat meer dan tien mensen op privéeigen­dom samenkomen. De bisschop van Bayonne informeerd­e zijn aanhang daarop dat priesters in een privévertr­ek de mis mogen opdragen voor hun volgers, ook als dat er meer dan tien zijn.

De beslissing van de Raad van State wil niet zeggen dat religieuze diensten nu weer als tevoren mogen plaatsvind­en. De regering zal bekijken welke regels de gelovigen moeten volgen. Er zijn nog veel vragen: zullen er hosties gegeven worden? Moet iedereen zijn eigen thora meebrengen? Hoe moet je afstand houden in kleine moskeeën?

De katholieke­n zijn enthousias­t om de kerkdeuren te openen. Bij de anderen klinkt het terughoude­nder. Het Suikerfees­t zal dit jaar niet in grote groep gevierd worden, net als het Joodse Wekenfeest. ‘Tien minuten naar de winkel gaan is niet hetzelfde als bidden. Je moet de risico’s afwegen. Vergeet niet dat het virus in Frankrijk uitbrak op een religieuze viering’, verwees opperrabbi­jn Korsia naar de brandhaard in de zwaar getroffen Elzas, waar tientallen gelovigen op een protestant­se viering besmet raakten. ‘We zitten nog steeds in een sanitaire noodtoesta­nd. Het is enkel en alleen aan de regering om hierover te beslissen.’

‘Tien minuten naar de winkel gaan is niet hetzelfde als bidden. Je moet de risico’s afwegen’ HAÏM KORSIA

Franse opperrabbi­jn

 ?? © Thibault Camus/ap ?? kerkdeuren te openen.
© Thibault Camus/ap kerkdeuren te openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium