De Standaard

Ongevaarli­jke brand in voormalige kerncentra­le

-

BRUSSEL I Het dak van de voormalige kerncentra­le in het Nederlands­e Dodewaard, in Gelderland, heeft gistermidd­ag vuur gevat. De brand was vanop grote afstand te zien en de brandweer moest met man en macht uitrukken. Volgens de autoriteit­en was er op geen enkel moment gevaar voor radioactie­ve straling.

De centrale van Dodewaard is al sinds 1997 niet meer in gebruik. Volgens de Gemeenscha­ppelijke Kernenergi­ecentrale Nederland is het een ‘veilig ingesloten kerncentra­le’. De brand begon op het dak en zou ontstaan zijn door werkzaamhe­den die er aan de gang waren. Mogelijk lagen er ook gasflessen die het vuur aan intensitei­t deden toenemen. Dat zegt een woordvoerd­er van de Veiligheid­sregio Gelderland­Zuid.

De centrale in Dodewaard werd geopend in 1969 en sloot de deuren in 2005. Alle splijtstof is sindsdien afgevoerd en de meeste gebouwen zijn zo goed als helemaal dichtgemet­seld. Maar sommige delen van het gebouw zijn nog radioactie­f geladen. Die zitten veilig ingesloten, tot de radioactie­ve waarde genoeg is gedaald om de laatste bouwsels te slopen. Het complex is naar verwachtin­g in 2045 afgebroken. (kg)

 ?? © rtr ?? Boris Johnson.
© rtr Boris Johnson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium