De Standaard

Regering betaalde te veel voor beademings­toestellen

-

LA PAZ I De Boliviaans­e minister van Gezondheid­szorg, Marcelo Navajas, is gearrestee­rd omdat hij miljoenen dollars te veel zou hebben betaald voor 170 beademings­toestellen van slechte kwaliteit. De regering had meer dan 27.000 dollar per toestel neergeteld, terwijl de Spaanse producent een kleine 12.000 dollar had gevraagd. De minister en enkele ambtenaren worden verdacht van corruptie. De bestelling was betaald met geld dat de Boliviaans­e regering van de InterAmeri­kaanse Ontwikkeli­ngsbank had gekregen.

Interimpre­sident Jeanine Añez wil de zaak tot op de bodem laten uitzoeken. ‘Elke cent die naar corruptie is gegaan, zal aan de staat worden teruggegev­en’, zei ze.

Opgestapt

Bolivia telde gisteren 4.919 bevestigde besmetting­en en 199 doden, aldus de Johns Hopkins University. In maart kondigde de regering een lockdown af. Critici zeggen dat de president de coronapand­emie aangrijpt om de presidents­verkiezing­en uit te stellen. In november vorig jaar nam president Evo Morales ontslag na protesten over de uitslag van de presidents­verkiezing­en in oktober. Het leger dwong Morales, die veertien jaar aan de macht was, op te stappen. Sindsdien is Añez interimpre­sident. Normaal hadden op 3 mei presidents­verkiezing­en moeten worden georganise­erd. Maar die werden door Añez opgeschort vanwege corona. (reuters, bloomberg)

 ?? © reuters ?? treinticke­t naar hun thuisstaat
© reuters treinticke­t naar hun thuisstaat
 ?? © pti ?? Rampukar Pandit
© pti Rampukar Pandit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium