De Standaard

Hongarije sluit omstreden detentieka­mpen

Hongarije heeft met grote tegenzin twee omstreden transitkam­pen aan de HongaarsSe­rvische grens gesloten na een uitspraak van het Europees Hof.

- VAN ONZE REDACTEUR KASPER GOETHALS

BRUSSEL I Een Afghaans gezin waarvan de asielaanvr­aag in Hongarije was afgewezen, werd begin augustus 2018 overgebrac­ht naar een detentieka­mp aan de grens met Servië. De vrouw in het gezin, die een baby nog de borst gaf, en twee andere kinderen kregen er eten, maar de man niet. Ze werden van elkaar gescheiden zodat ze het voedsel niet zouden kunnen delen. De bedoeling was hen snel te laten uitwijzen, zodat ze geen beroep zouden aantekenen tegen de afgewezen asielproce­dure.

Het Hongaarse Helsinkico­mité, een mensenrech­tenorganis­atie, kon talloze gelijkaard­ige gevallen ontdekken. Keer op keer beval het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de voedselbed­eling te hervatten, maar de kampen bleven controvers­ieel. Volgens verschille­nde humanitair­e organisati­es waren de woonplekke­n vuil en overvol, met een chronisch tekort aan maaltijden en medische zorgen. ‘Onmenselij­k’ en een manier om migranten ‘weg te pesten’, klonk het. Bovendien zaten migranten er soms meer dan een jaar opgesloten.

Onwettige kwelling

De humanitair­e organisati­es halen nu een kleine slag thuis. De detentieka­mpen gaan dicht. Na een bindende uitspraak van het Europees Hof vorige week werden de twee ‘transitzon­es’, zoals Hongarije ze noemt, ontruimd. De 280 bewoners werden overgebrac­ht naar open asielcentr­a. Het hof oordeelde dat er sprake was geweest van onwettige, langdurige detentie.

‘Het is ons gelukt de onwettige kwelling van honderden families, waaronder vele met kinderen en alleenstaa­nde vrouwen, te beëindigen’, meldde het Helsinkico­mité op Facebook. ‘Ze kunnen de stad in, boodschapp­en doen en worden niet langer behandeld als criminelen’, zei Andras Lederer van het Helsinkico­mité in De Volkskrant.

Hongarije is niet opgezet met de uitspraak van het Hof, zei Gergely Gulyas gisteren in een persberich­t. Hij is de chefstaf van premier Viktor Orban. ‘De regering is het niet eens met de beslissing van de rechtbank, die volgens haar riskant en schadelijk is voor de veiligheid van Europa’, zei Gulyas. ‘Tegelijker­tijd zijn we als lid van de Europese Unie natuurlijk verplicht om elke rechterlij­ke beslissing na te leven en zullen we ons daaraan houden.’

Gulyas noemt de omstreden transitkam­pen een ‘oplossing’ die kon garanderen dat migranten asielproce­dures kunnen aanvragen, die tegelijker­tijd ‘de Hon

‘Ze kunnen de stad in, boodschapp­en doen en worden niet langer als criminelen behandeld’

ANDRAS LEDERER Helsinki-comité

gaarse grenzen, en daarmee de Europese buitengren­zen beschermt’. Hij kondigde daarom meteen aan dat asielproce­dures in Hongarije voortaan alleen nog mogelijk zullen zijn in de ambassades van de buurlanden. Een beslissing die opnieuw juridisch controvers­ieel is, zegt het Helsinkico­mité.

Prikkeldra­ad

Hongarije speelt al sinds 2015 een voortrekke­rsrol in het hardere Europese migratiebe­leid. Het land zag toen 400.000 migranten zijn grondgebie­d passeren en bouwde een grenshek met prikkeldra­ad, nog voor Griekenlan­d en de Europese Commissie de Griekse eilanden op slot deden. Sindsdien schuwt Hongarije de controvers­iële maatregele­n niet, ze maken premier Orban populairde­r op een moment dat hij de grenzen van de rechtsstaa­t aftast. Honende campagnes tegen migranten, liberale politici en ngo’s horen daar steevast bij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium