De Standaard

Thuiswerkv­ergoeding wordt steeds populairde­r

Ruim 900 bedrijven hebben al een versnelde ruling gevraagd bij de fiscus voor een ‘thuiswerkv­ergoeding covid19’. Hoe hoog kan zo’n kostenforf­ait oplopen?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

‘Of de werkgever ook de kosten zal vergoeden voor de extra koffiepads die de telewerker thuis gebruikt? Dat moeten ze onderling bespreken’

VEERLE MICHIELS

Juridisch adviseur SD Worx

BRUSSEL I Corona leidt soms ook buiten de werkvloer tot onverwacht­e complicati­es. Nu veel werknemers vanwege de coronacris­is noodgedwon­gen geheel of gedeelteli­jk thuiswerke­n, maken zij kosten die ze normaal niet maken. De water, gas en elektricit­eitsrekeni­ngen vallen wat hoger uit. De privéinter­netaanslui­ting wordt plots hoofdzakel­ijk voor het werk gebruikt. En er moet een nieuwe bureaustoe­l of een tweede computersc­herm worden gekocht.

Die kosten werden precorona niet in alle sectoren en bedrijven automatisc­h en op dezelfde wijze vergoed. ‘Zo’n vergoeding is geen verplichti­ng. Sommige bedrijven zagen dit voor de coronacris­is dikwijls als een gunst voor het personeel en spraken met hun werknemers bijvoorbee­ld af om daarvoor pro forma een symbolisch­e vergoeding van 1 euro per dag toe te kennen’, verduideli­jkt Dirk Wijns, directeur bij hrdiensten­bedrijf Acerta.

Andere bedrijven en sectoren gaan daarin bewust verder. In de sector van de dienstench­eques bijvoorbee­ld sloten werkgevers en vakbonden deze week na lang onderhande­len een cao waarin de zogeheten ‘thuisstrij­kers’ een thuiswerkv­ergoeding krijgen van 10 procent van hun brutoloon.

Echt verrassend is dat niet. In principe kon ook vóór corona een werknemer die structuree­l en op regelmatig­e basis telewerkte, al een ‘bureauverg­oeding’ krijgen van maximaal 129,48 euro per maand of 10 procent van het brutodaglo­on van telewerkda­gen om de kosten te dekken voor elektricit­eit, verwarming en de inrichting van een bureauruim­te thuis. En dat los van andere, kleinere kostenforf­aits voor het profession­eel gebruik van eigen internet en computer, beide goed voor 20 euro per maand.

‘Diezelfde maximale thuiswerkv­ergoeding kunnen bedrijven en sectoren nu toekennen aan werknemers voor de maanden dat ze verplicht moeten thuiswerke­n wegens de coronacris­is. De overheid ziet dit juridisch als een uitzonderl­ijke situatie en zal ook daarvoor dit occasionel­e thuiswerk aanvaarden. Bedrijven die daarover rechtszeke­rheid willen, kunnen bij de fiscus vooraf een versnelde ruling aanvragen’, verduideli­jkt Veerle Michiels, juridisch adviseur bij hrdiensten­groep SD Worx.

De voorbije maanden hebben liefst 913 Belgische bedrijven al zo’n versnelde ruling aangevraag­d, blijkt uit navraag bij de FOD Financiën. In 834 gevallen kregen de bedrijven van de fiscus groen licht om een thuiswerkv­ergoeding voor covid19 aan hun personeel uit te keren.

Maar dat is slechts een eerste stap, benadrukt men bij zowel Acerta als SD Worx. ‘Nu het taboe van telewerken door de coronacris­is is doorbroken, denken steeds meer bedrijven na over de vraag: wat na corona? Ik had gisteren nog contact met een groot Belgisch bedrijf uit de voedingsse­ctor dat al zijn werknemers de keuze zal bieden om structuree­l twee dagen per week thuis te werken’, geeft Acertadire­cteur Wijns als voorbeeld.

Vakbonden zoals ACV Puls benadrukke­n dan ook dat er met de bedrijven over veel meer afspraken gemaakt zullen moeten worden dan alleen over extra onkostenve­rgoedingen.

‘Er moet ook dringend transparan­tie komen over de arbeidsduu­r, de ergonomie en de arbeidshyg­iëne bij telewerk’, benadrukt algemeen secretaris Stefaan De Cock. ‘De coronacris­is heeft ons op dat vlak in snelheid genomen.’

Veerle Michiels van SD Worx nuanceert. ‘Juridisch kan een werkgever geen toezicht uitoefenen over de ergonomie van de werknemer thuis, maar de werkgever moet in principe wel voor de uitvoering van het werk de nodige hulpmiddel­en ter beschikkin­g te stellen.’

En op termijn zal bij veel bedrijven wellicht de hele arbeidsorg­anisatie moeten worden herdacht.

‘Of de werkgever ook de kosten zal vergoeden voor de extra koffiepads die de telewerker thuis gebruikt? Dat moeten ze onderling bespreken. Zowel over de vergoeding van de kosten als over de beschikbaa­rheid van de werknemers zullen na corona goede afspraken gemaakt moeten worden. Want de kans dat we ooit terugkeren naar het “oude normaal”, is zeer klein’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium