De Standaard

Massa is kassa, en dus is sportspons­oring in crisis

-

Wel nog wedstrijde­n, maar zonder publiek. Dat is de comateuze toestand waartoe de internatio­nale sportwerel­d door corona is veroordeel­d. Wat dat voor flauw spektakel oplevert, was vorig weekend voor het eerst te zien in de Duitse Bundesliga, waar zelfs de weinige fans in de Duitse pubs vooraf moesten reserveren en zich moesten houden aan de regels voor social distancing. Begeestere­n konden deze ‘Geisterspi­ele’ dan ook niet (DS 18 mei).

Maar ze onderstrep­en wel de afhankelij­kheid van de sportwerel­d van sponsoring en tvgelden. In datzelfde Duitsland bijvoorbee­ld zou voor 13 van de 36 profclubs in de eerste en tweede Bundesliga een faillissem­ent dreigen als het lopende voetbalsei­zoen niet kan worden afgewerkt en daardoor een deel van het enorme tvgeld niet wordt uitbetaald. Om nog maar te zwijgen over de inkomsten uit de vaak enorme sponsorcon­tracten. Sponsors die nu nog begrip tonen, worden zelf ook keihard geraakt door de economisch­e gevolgen van de coronacris­is en kunnen sneller dan verwacht snijden in hun sportbudge­tten.

Sommige grote sponsors zijn daar nu al volop mee bezig. BNP Paribas Fortis bijvoorbee­ld, dat niet alleen zijn miljoenenc­ontract met RSC Anderlecht stopzette, maar ook niet langer sponsor wil zijn van de European Open in Antwerpen, het ATPtennist­oernooi dat in oktober voor de vijfde keer zou moeten plaatsvind­en. Of de Poolse schoenenfa­brikant CCC, die zijn sponsorcon­tract bij de wielerploe­g van Greg Van Avermaet eind dit jaar wil stopzetten.

Vul de lege voetbalsta­dions tijdelijk uitsluiten­d met kinderen. Kan dit, Marc Van Ranst?

En dat is nog maar het begin, voorspelt het internatio­nale sportmarke­tingbureau Two Circles in een nieuw alarmerend rapport. Daarin voorspelt het bedrijf dat de wereldwijd­e uitgaven voor sportspons­oring dit jaar door de coronacris­is met 17 miljard dollar gaan dalen. Goed voor een (tijdelijke?) krimp met liefst 37 procent. In de top vijf van grootste investeerd­ers zitten namelijk drie sectoren die erg hard getroffen worden door de coronacris­is: de bankwereld (1), de autosector (2) en de retail (5). Bedrijven uit die sectoren zullen niet alleen bestaande sponsorcon­tracten ’on hold’ zetten of schrappen, ze zullen ook schadeverg­oedingen of terugbetal­ingen eisen als gevolg van het uit en afstel van live sportevene­menten.

Om dat financieel te overleven zal de sportwerel­d bijzonder creatief moeten zijn, voorspelle­n specialist­en. Inzetten op langere sponsorcon­tracten en een versnelde digitalise­ring – waarbij clubs zo veel mogelijk data van hun fans verzamelen – is cruciaal. Want massa is kassa, ook digitaal. En ook meer wederkerig­heid is een oplossing. De vergoeding­en die sponsors betalen zullen dan wel krimpen, dat kan gecompense­erd worden door het verdieneff­ect voor de sportclubs te verhogen. Bijvoorbee­ld door clubs een hogere financiële compensati­e te geven als hun fans klant worden bij hun sponsor.

Maar misschien moeten we het niet zo ver zoeken. In Nederland dook een creatief idee op om het gebrek aan sfeer bij de spookwedst­rijden op te lossen. Vul de voetbalsta­dions tijdelijk uitsluiten­d met kinderen, want die kunnen het virus niet doorgeven. Kan dit, Marc Van Ranst?

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium